E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Evaluation of Obesity-Associated Dermatoses in Obese and Overweight Individuals [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2011; 45(3): 146-151 | DOI: 10.4274/turkderm.00908

Evaluation of Obesity-Associated Dermatoses in Obese and Overweight Individuals

Nurhan Döner, Şirin Yaşar, Tuğba Rezan Ekmekçi
Haydarpasa Numune Training And Researching Hospital Dermatology And Venerology Department, İstanbul, Turkey

Background and Design: Although the effects of obesity on the skin are known, there are no adequate studies on this subject.
To evaluate obesity-related dermatoses in obese and overweight people and to compare the obtained results with those of
individuals with body mass index (BMI) lower than 25 kg/m2.
Material and methods: A total of 500 (mean age: 43.6±12.8; 318 female, 182 male) volunteer patients aged 18 years and older, who were treated in inpatient clinics except dermatology, and their relatives were included in the study. The subjects were grouped according to BMI: less than 25 kg/m2 (controls, n = 120), 25-29.9 kg/m2 (overweights, n=130), and greater than 30 kg/m2
(obeses, n=250). The participants were examined dermatologically and all known skin diseases associated with obesity were noted.
Results: The total number of dermatoses was statistically higher in obeses and overweights than in controls, as well as in obeses than in overweights. The five most frequently seen dermatoses in all groups were: varicose vein, tinea pedis, striae distensae, acrochordon and onychomycosis, respectively. There were statistically significant differences: between obeses and controls with regard to varicose vein, tinea pedis, striae distensae, acrochordon, onychomycosis, acanthosis nigricans and intertrigo; between overweights and controls with respect to varicose vein, tinea pedis, striae distensae, acrochordon and onychomycosis; between obeses and overweights with regard to striae distensae, acanthosis nigricans and onychomycosis. A positive correlation was detected between BMI and degree of plantar
hyperkeratosis in all participants; between BMI and hirsutism score, severity of androgenetic alopecia (AGA) and cellulite in women.
Conclusion: While acanthosis nigricans and AGA in females were associated with obesity, the other dermatoses were related with not only with obesity but also with increasing weight gain.

Keywords: Dermatosis, overweight, obesity

Obezite ile İlişkili Dermatozların Obezlerde ve Aşırı Kilolularda Araştırılması

Nurhan Döner, Şirin Yaşar, Tuğba Rezan Ekmekçi
Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar Kliniği, İstanbul, Türkiye

Amaç: Obezitenin deri üzerine etkileri bilinmesine rağmen bu konuda yapılmış yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır.
Obezlerde ve aşırı kilolularda obezite ile ilişkili olan deri hastalıklarını araştırmak ve elde edilen verileri vücut kitle indeksi (VKİ) 25 kg/m2’nin altında olan bireyler ile karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Dermatoloji kliniği dışındaki yataklı birimlerde yatarak tedavi gören hasta ve yakınlarından gönüllü 18 yaş ve üstü 500 kişi (yaş ort: 43,6±12,8, 318 kadın, 182 erkek) çalışmaya alındı. Katılımcılar VKİ ye göre üç gruba ayrıldı: 25,0 kg/m2 (kontrol grubu), 25,0-29,9 kg/m2(aşırı kilolular), 30,0 kg/m2 den büyük (obezler). Katılımcıların deri muayenesi yapılarak obezite ile ilişkili olduğu bilinen tüm dermatozlar kaydedildi.
Bulgular: Çalışma grubunun 120’si kontrol, 130’u aşırı kilolu, 250’si obez idi. Toplam dermatoz sayısı obez ve aşırı kilolularda kontrol grubuna göre, obezlerde aşırı kilolulara göre anlamlı olarak fazla idi. En sık görülen beş dermatoz tüm gruplarda sırasıyla variköz ven, tinea pedis, stria distensa, akrokordon ve onikomikoz idi. Obez ve kontrol grubu arasında variköz ven, stria distensa, akrokordon, keratozis pilaris, akantozis nigrikans, tinea pedis, intertrigo, onikomikoz açısından; aşırı kilolu ve kontrol grubu arasında variköz ven, stria distensa akrokordon, tinea pedis ve onikomikoz açısından; obez ve aşırı kilolular arasında ise stria distensa, onikomikoz ve akantozis nigrikans açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Tüm katılımcılarda VKİ ile plantar hiperkeratoz derecesi arasında, kadınlarda VKİ ile hirsutizm skoru, AGA, ve distrofik selülit şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edildi.
Sonuç: Akantozis nigrikans ve kadınlarda AGA obezite ile ilişkili iken, diğer birçok dermatoz sadece obezite ile değil kilo alımındaki artışla da ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler: Aşırı kilolu, dermatoz, obezite

Nurhan Döner, Şirin Yaşar, Tuğba Rezan Ekmekçi. Evaluation of Obesity-Associated Dermatoses in Obese and Overweight Individuals. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2011; 45(3): 146-151

Corresponding Author: Nurhan Döner, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale