E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
A rare neonatal transient dermatosis: Neonatal periungual hyperpigmentation [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(2): 83-84 | DOI: 10.4274/turkderm.48.s19

A rare neonatal transient dermatosis: Neonatal periungual hyperpigmentation

Ömer Faruk Elmas, Okan Kızılyel, Mahmut Sami Metin, Mustafa Atasoy, Akın Aktaş
Ataturk University, Dermatology, Erzurum, Turkey

Neonatal periungual hyperpigmentation is a clinical entity that usually affects dark-skinned neonates and it is classified among neonatal transient dermatoses. This condition is rarely seen in fair-skinned neonates. A 2-year-old boy presented with periungual hyperpigmentation of the distal phalanges of both hands and feet. Any other cutaneous or extra cutaneous abnormality was not detected. Clinical diagnosis of neonatal periungual hyperpigmentation was established. We report this case to emphasize that this clinical entity, which is rare in fair-skinned neonates, is a benign, asymptomatic and transient condition.

Keywords: Neonate, periungual hyperpigmentation, transient

Nadir görülen bir yenidoğan geçici dermatozu: Neonatal periungual hiperpigmentasyon

Ömer Faruk Elmas, Okan Kızılyel, Mahmut Sami Metin, Mustafa Atasoy, Akın Aktaş
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye

Yenidoğanın geçici dermatozları içerisinde sınıflandırılan neonatal periungual hiperpigmentasyon çoğunlukla siyah derili yenidoğanları etkileyen bir klinik antitedir. Tablo açık tenli yenidoğanlarda nadiren görülür. İki aylık bir erkek çocuğu, her iki el ve ayağın tüm distal falankslarında periungul hiperpigmentasyon ile başvurdu. Eşlik eden kutanöz ya da ekstrakutanöz herhangi bir bulgu rastlanmadı. Hastaya klinik olarak “yenidoğanın periungual hiperpigmentasyonu” tanısı konuldu. Açık tenlilerde nadir olarak görülen bu klinik antitenin benign, asemptomatik ve geçici olduğunu vurgulamak için olgumuzu sunmayı uygun gördük.

Anahtar Kelimeler: Geçici, periungual hiperpigmentasyon, yenidoğan

Ömer Faruk Elmas, Okan Kızılyel, Mahmut Sami Metin, Mustafa Atasoy, Akın Aktaş. A rare neonatal transient dermatosis: Neonatal periungual hyperpigmentation. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(2): 83-84

Corresponding Author: Mahmut Sami Metin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale