E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
The Quality of Life in Patients with Psoriasis [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2007; 41(4): 117-120

The Quality of Life in Patients with Psoriasis

Nida Kaçar, Şeniz Ergin, Berna Şanlı Erdoğan
Department Of Dermatology, Pamukkale University, Denizli, Turkey

Background and Design: Psoriasis is a chronic skin disease requiring recurrent treatment and causing cosmetical problems. Therefore it affects patients’ lives negatively. Opinions upon apperance, social relationships and daily activities alter due to cultural and religious factors in distinct populations. In this study we aimed to investigate the quality of life of patients in our population. MATERIAL-METHOD: “Psoriasis Quality of Life Questionnaire” was completed by 124 patients. Disease severity was scored with Psoriasis Area Severity Index (PASI). Patients’ ages, sexes and illness duration were recorded. Joint involvement was also searched. The relationship between total quality of life score and each item was investigated. RESULTS: Quality of life was worse in young patients (r = -0.19, P = 0.037) and in patients with a longer duration (r = 0.20, P = 0.026) or severe disease (r = 0.29, P = 0.002). No effect of age and arthritis on life quality was established (P>0.05). Men described more that people moved away by thinking of the contaquisity of the disease, hesitation of going to public places and negative influence on sex life when compared to women (p=0.009, p=0.003, p=0.001). Psychosocial problems (98.4%) were accepted more important than problems in daily activities (95.2%) and concerns about therapy (76.6%). CONCLUSION: Psoriasis constitutes a great concern in patients’ lives. Patients especially young, with a long duration and a severe disease should be evaluated for the neseccity of psychiatric support in addition to the classical therapy.

Keywords: Psoriasis, quality of life

Psoriasisli Hastalarda Yaşam Kalitesi

Nida Kaçar, Şeniz Ergin, Berna Şanlı Erdoğan
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı, Denizli, Türkiye

AMAÇ: Psoriasis kozmetik problemlere yol açan ve aralıklı tedavi gerektiren kronik bir deri hastalığıdır. Bu nedenle, hastaların yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Dış görünümle ilgili yargılar, sosyal ilişkiler ve günlük aktiviteler farklı toplumlarda kültürel ve dinsel faktörler doğrultusunda değişiklik gösterir. Bu çalışmada, toplumumuzda psoriasisli hastaların yaşam kalitelerini araştırmayı amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: “Psoriasis Yaşam Kalite Ölçeği (PYKÖ)” 124 hasta tarafından yanıtlandı. Hastalık şiddeti “Psoriasis Area Severity Index (PASI)” ile hesaplandı. Hastaların yaşları, cinsiyetleri ve hastalık süreleri kaydedildi. Eklem tutulumu araştırıldı. Her bir parametrenin PYKÖ skoru ile ilişkisi araştırıldı. BULGULAR: Yaşam kalitesi gençlerde (r = -0.19, P = 0.037), hastalığı uzun süredir (r = 0.20, P = 0.026) ve daha şiddetli olan (r = 0.29, P = 0.002) hastalarda daha kötüydü. Yaşam kalitesi ile cinsiyet ve psoriatik artrit varlığı arasında ilişki saptanmadı (p>0.05). Hastalığın bulaşıcı olduğunu düşünerek insanların kendinden uzak durduğunu, insanların toplu halde bulunduğu yerlere gitmeye çekindiğini ve cinsel yaşamının etkilendiğini tanımlayan erkek hastalar kadınlara oranla daha fazlaydı (p=0.009, p=0.003, p=0.001). Psikososyal sorunlar (%98.4) günlük aktivitelerdeki problemlerden (%95.2) ve tedavi ile ilgili kaygılardan daha önemli kabul edilmekteydi. SONUÇ: Psoriasis hastaların yaşamlarında önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle genç, hastalığı şiddetli seyreden ve uzun süredir mevcut olan hastalar klasik tedaviye ek olarak psikiyatrik destek gerekliliği açısından da değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Psoriasis, yaşam kalitesi

Nida Kaçar, Şeniz Ergin, Berna Şanlı Erdoğan. The Quality of Life in Patients with Psoriasis. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2007; 41(4): 117-120

Corresponding Author: Nida Kaçar, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale