E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Dermoscopic findings in cicatricial alopecia [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2013; 47(4): 223-226 | DOI: 10.4274/turkderm.26932

Dermoscopic findings in cicatricial alopecia

Seher Arı1, Gonca Gökdemir2
1Gebze Fatih State Hospital, Department Of Dermatology, Kocaeli, Turkey
2Live Hospital, Dermatology Clinic, Istanbul, Turkey

Background: Dermoscopy is an important tool for the diagnosis of pigmented skin lesions. Newly, this method has also been used in the diagnosis and follow-up hair and scalp disorders.
Objective: The objective of this study was to investigate dermoscopic findings in a sample of patients with clinical and histopathological compatible with cicatricial alopecia.
Methods: Twenty nine patients with cicatricial alopecia diagnosed by clinical and histological findings were examined by dermoscopy..
Results: Dermoscopic features evaluated included folliculitis decalvans (n=8), pseudopelade of Brocq (n=7), lichen planopilaris (n=6), discoid lupus erythematosus (n=2), dissecting cellulitis (n=1), and secondary cicatricial alopecia (n=5). Visualization of structures previously examined with naked eye were seen in great detail with dermoscopy. The loss of follicular orifices was seen in all patients with cicatricial alopecia. Perifollicular scaling, arborizing red lines, honeycomb pigment pattern, white dots and tufted hairs were the other most obvious findings.
Conclusion: Use of dermoscopy in the clinical evaluation of cicatrical alopecia improves diagnostic capability beyond simple clinic inspection, but larger studies correlating dermoscopic findings with histopathology exams are needed to improve understanding of this method.

Keywords: Alopecia, dermoscopy

Sikatrisyel alopeside dermoskopik bulgular

Seher Arı1, Gonca Gökdemir2
1Gebze Fatih Devlet Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Kocaeli, Türkiye
2Liv Hospital, Dermatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Giriş: Dermoskopi pigmente deri lezyonlarının tanısında önemli bir araçtır. Son yıllarda bu yöntem saç ve saçlı deri hastalıklarının tanı ve takibinde de kullanılmaktadır.
Amaç: Çalışmanın amacı klinik ve histopatolojik olarak skatrisyel alopesisi olan bir grup hastada dermoskopik bulguları değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntem: Klinik ve histolojik bulgulara dayanarak skatrisyel alopesi tanısı konulan 29 hasta dermoskopik özellikler açısından değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya katılan folikülitis dekalvanslı 8, Brocq’un psödopeladı olan 7, liken planopilarisli 6, diskoid lupus eritematozuslu 2, dissekan selüliti olan 1 ve sekonder skatrisyel alopesili 5 hastada dermoskopik özellikler incelendi. Çıplak gözle muayenede görülen özellikler dermoskopi ile daha detaylı değerlendirildi. Skatrisyel alopesili hastaların hepsinde foliküler açıklık kaybı vardı. Perifoliküler skuam, dallanan kırmızı çizgiler, bal peteği pigment paterni, beyaz benekler ve tufted folikülit diğer sık görülen bulgulardı.
Sonuç: Skatrisyel alopesinin klinik değerlendirilmesinde dermoskopinin kullanımı, basit klinik inspeksiyonun ötesinde tanısal yararlılık sağlar, fakat bu yöntemin daha iyi anlaşılması için histopatolojik korelasyonun da yapıldığı geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Alopesi, dermoskopi

Seher Arı, Gonca Gökdemir. Dermoscopic findings in cicatricial alopecia. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2013; 47(4): 223-226

Corresponding Author: Seher Arı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale