E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Histopathological subtyping of actinic keratosis and it's coexistence with nonmelanotic skin cancers in Gaziantep and Malatya regions [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2016; 50(3): 103-108 | DOI: 10.4274/turkderm.53765

Histopathological subtyping of actinic keratosis and it's coexistence with nonmelanotic skin cancers in Gaziantep and Malatya regions

Nurhan Şahin1, Zehra Bozdağ2, Suna Erkılıç2, Nasuhi Engin Aydın3, Serpil Şener4
1Department of Pathology Inonu University School Of Medicine, Malatya
2Department of Pathology Gaziantep University School Of Medicine, Gazi̇antep
3Department of Pathology Katip Çelebi University School Of Medicine, İzmi̇r
4Department of Dermatology Inonu University School Of Medicine, Malatya

Background and Design: Actinic (solar) keratosis (AK) is a precancerous, epidermal lesion, which develops in sensitive skin exposed to sun for a long period. AKs are divided into different histopathological subtypes. There is a link between the clinical progression of the histopathological subtypes, the degree of cellular atypia, and the precancerous nature of the lesion. Different series have reported that the rate of transformation of AK to squamous cell carcinoma (SCC) ranges between 12% and 20%.
Materials and Methods: In this study, we reevaluated patients who were diagnosed with AK in the Pathology Departments of the Medical Faculties of İnönü and Gaziantep Universities over an eight-year period, and divided the patients into different histopathological subtypes. In addition, we investigated the association between the lesions, and basal cell carcinoma (BCC), SCC and both carcinomas.
Results: 29,6% of cases were proliferative AK, 27% of cases were hypertrophic AK.19% and 13% of all lesions was associated with BCC and SCC, respectively.
Conclusion: In this study, we found that the most frequent subtype was proliferative AK and the most frequent nonmelanotic skin cancer was BCC associated with AK.

Keywords: Actinic keratosis, solar keratosis, histopathology, non melanotic skin cancers

Gaziantep ve Malatya bölgesinde aktinik keratoz olgularının histopatolojik alt gruplandırılması ve nonmelanotik deri kanserleri ile birliktelikleri

Nurhan Şahin1, Zehra Bozdağ2, Suna Erkılıç2, Nasuhi Engin Aydın3, Serpil Şener4
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı, Malatya
2Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye
3Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
4İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı, Malatya, Türkiye

Amaç: Aktinik keratoz (AK) veya solar keratoz, uzun süreli güneşe maruz kalan hassas deri zemininde ortaya çıkan, prekanseröz epidermal lezyonlardır. AK histopatolojik olarak çeşitli alt gruplara ayrılabilmektedir. Bu histopatolojik alt grupların klinik seyirlerindeki farklılıklar kesin olarak aydınlatılmamışsa da bu alt gruplardaki hücresel atipi derecesi ile lezyonun prekanseröz olabilmesi arasında bir bağlantı vardır. AK’nin skuamoz hücreli kansere dönüşüm oranı değişik serilerde %12-20 arasında bildirilmektedir. Biz bu çalışmamızda Malatya ve Gaziantep bölgelerinde 8 yıl boyunca tanı almış 82 olguda 115 AK lezyonunun alt tipleri ile bazal hücreli karsinom (BHK) ve skuamoz hücreli karsinom (SHK) birlikteliklerini araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada İnönü Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalları’nda 8 yıllık dönem boyunca tanı almış AK olguları tekrar gözden geçirilerek histopatolojik alt gruplandırma yapılıp; BHK ve SHK birliktelikleri araştırıldı.
Bulgular: Olguların %29,6’sı proliferatif tip, %27’si hipertrofik tip AK olarak tespit edildi. Tüm lezyonların %19’u BHK, %13’ü ise SHK ile birliktelik göstermekteydi.
Sonuç: Tüm AK’lar içerisinde en sık proliferatif tip AK izlenirken ikinci sırada hipertrofik tip ve üçüncü sırada akantolitik tip AK tespit edildi. Olgulara ait lezyonların %13’ünde SHK, %19’unda ise BHK varlığı tespit edildi.

Anahtar Kelimeler: Aktinik keratoz, solar keratoz, histopatoloji, non melanotik deri kanserleri

Nurhan Şahin, Zehra Bozdağ, Suna Erkılıç, Nasuhi Engin Aydın, Serpil Şener. Histopathological subtyping of actinic keratosis and it's coexistence with nonmelanotic skin cancers in Gaziantep and Malatya regions. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2016; 50(3): 103-108

Corresponding Author: Nurhan Şahin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale