E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Psoriasis disability index: The role of sociodemographic and clinical variables [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(4): 187-192 | DOI: 10.4274/turkderm.23427

Psoriasis disability index: The role of sociodemographic and clinical variables

Şebnem Aktan, Sevgi Akarsu, Melda Demirtaşoğlu, Ayşe Şebnem Özkan
Department of Dermatology and Venereology, Dokuz Eylul University, İzmir, Turkey

Background and Design: A variety of studies have demonstrated that psoriasis can affect psychological, social and physical functions. The purpose of this study was to determine the impact of the sociodemographic and clinical characteristics on Psoriasis Disability Index (PDI), which is a psoriasis-specific health-related quality of life instrument.
Materials and Methods: A total of 70 patients with psoriasis were included in this study and sociodemographic features of the patients, psoriasis area severity index scores evaluated by physician and patient (PASI and SAPASI) and the presence of subjective symptoms associated with psoriasis were recorded. In addition, the patients were asked to complete a questionnaire (PDI) consisting of a series of 15 questions related to daily activities, work/school, personal relationships, leisure and treatment, dealing with the past four weeks. Correlations between PDI and its subscale scores with sociodemographic and clinical features were analyzed.
Results: There were statistically significant positive correlations between mean PDI scores and both of mean PASI and SAPASI scores. Activities of leisure and work/school were found to be more effected in men than in women. PDI and daily activities, personal, work/school and/or leisure activities were also detected to be more effected in patients with cosmetic involvement, severe psoriasis, long duration of disease (≥10 years) and young age of onset. In addition, in patients with subjective symptoms, such as pruritus, muscle pain and fatigue, personal relations, daily and work/school activities were found to be negatively affected.
Conclusion: In this study, mean PDI scores correlated significantly both with clinical severity and sociodemographic variables. Nevertheless, we assume that addition of questions examining quality of life related to subjective symptoms such as pruritus would be appropriate.

Keywords: Psoriasis, severity, quality of life, disability

Psoriasis işlev kaybı indeksi: Sosyo-demografik ve klinik değişkenlerin rolü

Şebnem Aktan, Sevgi Akarsu, Melda Demirtaşoğlu, Ayşe Şebnem Özkan
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

Amaç: Çeşitli çalışmalarda psoriasisin fiziksel, psikolojik ve sosyal fonksiyonları etkileyebildiği gösterilmiştir. Bu çalışmada psoriasisli olgularda sosyo-demografik ve klinik özelliklerin psoriasise özgü bir yaşam kalite indeksi olan Psoriasis İşlev Kaybı İndeksi (PİKİ) üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alınan 70 psoriasis olgusunun sosyo-demografik ve klinik verileri ile hekim ve hasta tarafından değerlendirilen psoriasis alan şiddet indeksi (PASI ve SAPASI) değerleri kaydedilmiş ve subjektif yakınmaları sorgulanmıştır. Ayrıca olguların son dört hafta içinde günlük aktiviteler, iş/okul, kişisel ilişkiler, boş zaman ve tedavi ile ilgili yaşadıklarını sorgulayan 15 soruluk bir anket doldurmaları (PİKİ) sağlanmıştır. Olguların ortalama PİKİ skoru ve alt kategori skorları ile sosyodemografik ve klinik veriler arasındaki korelasyon araştırılmıştır.
Bulgular: Olguların ortalama PASI ve SAPASI ortalama skorları ile PİKİ skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyon belirlenmiştir. Erkeklerde boş zaman ve iş/okul ile ilgili aktivitelerin kadınlara oranla daha fazla etkilendiği görülmüştür. Lezyonları kozmetik bozukluğa yol açan, klinik olarak şiddetli psoriasisi olan, hastalık süresi 10 yıldan fazla ve/veya psoriasis başlangıç yaşı 40’ın altındaki olguların PİKİ ve günlük aktivite, kişisel ilişkiler, iş/okul ve/veya boş zaman etkinliklerinin anlamlı olarak daha fazla etkilendiği gözlenmiştir. Ayrıca kaşıntı, kas ağrısı ve halsizlik gibi subjektif semptomu olan hastalarda kişisel ilişkiler, günlük ve iş/okul ile ilişkili aktivitelerin olumsuz olarak etkilendiği saptanmıştır.
Sonuç: Bu çalışmada PİKİ’nin hem klinik şiddet hem de sosyo-demografik ve klinik değişkenlerle anlamlı bir korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Bununla birlikte kaşıntı gibi subjektif semptomlarla ilişkili yaşam kalitesini sorgulayan ek soruların da eklenmesinin uygun olacağı düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Psoriasis, şiddet, yaşam kalitesi, işlev kaybı

Şebnem Aktan, Sevgi Akarsu, Melda Demirtaşoğlu, Ayşe Şebnem Özkan. Psoriasis disability index: The role of sociodemographic and clinical variables. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(4): 187-192

Corresponding Author: Sevgi Akarsu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale