E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Comedonal Darier's disease: A case report [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(2): 94-96 | DOI: 10.4274/turkderm.48.s24

Comedonal Darier's disease: A case report

Ömer Faruk Elmas1, Okan Kızılyel1, Mahmut Sami Metin1, Handan Bilen1, Mustafa Atasoy1, Nesrin Gürsan2
1Ataturk University, Faculty of Medicine, Dermatology Department, Erzurum, Turkey
2Ataturk University, Faculty of Medicine, Medical Pathology Department, Erzurum, Turkey

Darier's disease is an inherited dermatosis of hair follicles characterized by hyperkeratotic papules. The trunk and scalp are usually affected. Comedonal Darier's disease is a rare subtype of Darier's disease. Comedonal lesions are seen beside the typical signs. Our case was a 59-yearold woman presented with hyperkeratotic papules and comedonal lesions on her bilateral axillary area and trunk, and below the breasts. Focal parakeratosis, acantholytic dyskeratotic cells in these focuses, basophilic nuclear dusts, clefts, edema and perivascular nonspecific mononuclear cells infiltrations in dermis were found in histopathological investigations. We decided to report this case because comedonal Darier is a rare form of Darier's disease and there are only few reported cases in the literature.

Keywords: Darier's disease, inherited dermatosis, comedone

Komedonal Darier hastalığı: Bir olgu sunumu

Ömer Faruk Elmas1, Okan Kızılyel1, Mahmut Sami Metin1, Handan Bilen1, Mustafa Atasoy1, Nesrin Gürsan2
1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Erzurum, Türkiye
2Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye

Darier hastalığı kıl foliküllerinin etkilendiği, hiperkeratotik papüllerle karakterize genetik geçişli bir dermatozdur. Bu hastalıkta sıklıkla gövde ve saçlı deri etkilenir. Komedonal darier hastalığı Darier hastalığının nadir bir subtipidir. Tipik klinik bulguların yanı sıra komedonal lezyonlara rastlanır. Olgumuz, bilateral aksiller bölgede, meme altlarında ve gövdede hiperkeratotik papüler lezyonların ve komedonal lezyonların görüldüğü 59 yaşında kadın hastaydı. Histopatolojik incelemede fokal parakeratoz odakları, bu odaklar içerisinde akantolitik diskeratotik hücreler, bazofilik nükleer artıklar, yarıklar, dermiste ödem ve perivasküler nonspesifik mononükleer hücre infiltrasyonu izlendi. Komedonal Darier hastalığının, Darier hastalığının nadir bir formu olması ve literatürde komedonal Darier ile ilgili az sayıda olgu bulunması nedeniyle olgumuzu sunmayı uygun gördük.

Anahtar Kelimeler: Darier hastalığı, genetik geçişli dermatoz, komedon

Ömer Faruk Elmas, Okan Kızılyel, Mahmut Sami Metin, Handan Bilen, Mustafa Atasoy, Nesrin Gürsan. Comedonal Darier's disease: A case report. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(2): 94-96

Corresponding Author: Mahmut Sami Metin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale