E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Psychiatric Symptoms in Patients with Alopecia Areata [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2011; 45(4): 203-205 | DOI: 10.4274/turkderm.31549

Psychiatric Symptoms in Patients with Alopecia Areata

Burak Arı1, Erol Çenesizoğlu2, Yaşargül Denli3
1Kırıkhan Government Hospital, Hatay, Turkey
2Department Of Dermatology, Adana Numune Education And Research Hospital, Adana, Turkey
3Department of Dermatology, University of Çukurova, Faculty of Medicine, Adana, Turkey

Background and Design: Alopecia areata is a chronic inflammatory disease characterized by sudden hair loss. Existing evidence suggests that alopecia areata may be associated with personality traits altering the susceptibility to stress and psychiatric conditions associated with stress. The aim of this study was to compare the intensity of depressive and anxiety symptoms and the level of alexithymia in patients with alopecia areata and healthy control subjects.
Materials and methods: Fifty patients with the diagnosis of alopecia areata and 30 healthy volunteers were compared in terms of scores of Beck depression inventory, Beck anxiety inventory, and Toronto alexithymia scale.
Results: There were no statistically significant differences between alopecia areata cases and healthy controls regarding intensity of anxiety and level of alexythimia (p=0.053 and p=0.120, respectively). The intensity of depressive symptoms exhibited by alopecia areata patients was found to be significantly higher than that in healthy controls (p=0.010) and there was no statistically significant relationship between intensity of depressive symptoms and duration of the current alopecia areata episode (p=0.873).
Conclusion: It is suggested that psychiatric evaluation should also be performed in all alopecia areata cases during the clinical
follow-up period.

Keywords: Alopecia areata, depression, anxiety, alexithymia

Alopesi Areata Hastalarında Psikiyatrik Belirtiler

Burak Arı1, Erol Çenesizoğlu2, Yaşargül Denli3
1Kırıkhan Devlet Hastanesi, Hatay
2Adana Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Deri Ve Zührevi Hastalıkları Kliniği, Adana
3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Adana

Amaç: Alopesi areata ani saç kayıpları ile seyreden kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Emosyonel stresle ilişkili psikopatolojilerin ve strese duyarlılığı arttıran kişilik özelliklerinin alopesi areata ile ilişkisi olabileceğini düşündüren kanıtlar mevcuttur. Bu çalışmada, alopesi areata hastalarında ve sağlıklı kontrollerde anksiyete ve depresyon belirtilerinin şiddeti ile aleksitimik özelliklerin düzeyinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Elli alopesi areata hastası ile 30 sağlıklı gönüllüden oluşan katılımcılar Beck depresyon ölçeği, Beck anksiyete ölçeği ve Toronto aleksitimi ölçeği skorları ile karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında anksiyete belirtilerinin şiddeti ve aleksitimik özelliklerin düzeyi bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadığı gözlenmiştir (sırasıyla p=0,053 ve p=0,120). Hastaların sergilediği depresif belirtilerin şiddeti sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,010) ve depresif belirtilerin şiddeti ile mevcut alopesi areata atağının süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı gözlenmiştir (p=0,873).
Sonuç: Klinik takip sürecinde tüm alopesi areata olgularının psikiyatrik muayenesinin de yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, depresyon, anksiyete, aleksitimi

Burak Arı, Erol Çenesizoğlu, Yaşargül Denli. Psychiatric Symptoms in Patients with Alopecia Areata. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2011; 45(4): 203-205

Corresponding Author: Burak Arı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale