E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Pseudo-Kaposi sarcoma [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2003; 37(2): 135-137

Pseudo-Kaposi sarcoma

Mehmet Karakaş1, Murat Durdu1, Seydo Homan2

Pseudo-Kaposi sarcoma is a benign vascular dermatosis, histologically and clinically resembles the Kaposi's sarcoma. It is clinically characterized by confluent, violaceous or red-brown macules, papules, plaques and/or nodules. It usually is seen as a complication of chronic venous stasis, though less commonly, in patients with paralyzed legs, distally from arteriovenous shunts in hemodialysis patients, posttraumatic arteriovenous fistula, ampute limbs and vascular malformations (eg, Klippel-Trenaunay syndrome). Pseudo-Kaposi sarcoma histologically and clinically confuse with angiomatous diseases. The treatment of this disease is conservative.

Keywords: Pseudo-Kaposi sarcoma, acroangiodermatitis, aetiology

Psödo-kaposi sarkomu

Mehmet Karakaş1, Murat Durdu1, Seydo Homan2
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı
2Antakya SSK Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği

Psödo-Kaposi sarkomu klinik ve histopatolojik olarak Kaposi sarkomuna benzeyen selim vasküler bir dermatozdur. Klinik olarak viyolase veya kırmızı-kahverengi makül, papül, plak ve/veya nodüllerle karakterizedir. Genellikle kronik venöz yetmezliğe bağlı gelişirken, daha az sıklıkta, paralitik ekstremite, hemodiyaliz, posttravmatik arteriovenöz fistül, ampute ekstremiteler ve vasküler malformasyonun (örneğin Klippel-Trenaunay sendromu) bir komplikasyonu olarak gelişebilir. Psödo-Kaposi sarkomu histopatolojik ve klinik olarak anjiomatöz hastalıklarla karışır. Konservatif tedaviler tedavinin temelini oluşturur.

Anahtar Kelimeler: Psödo-Kaposi sarkomu, akroanjiodermatitis, etyoloji

Mehmet Karakaş, Murat Durdu, Seydo Homan. Pseudo-Kaposi sarcoma. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2003; 37(2): 135-137
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale