E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Investigation of Serum Visfatin Levels in Patients with Psoriasis [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2010; 44(1): 15-18

Investigation of Serum Visfatin Levels in Patients with Psoriasis

Nurhal Mercan Bozkurt1, Mehmet Yıldırım1, Ali Murat Ceyhan1, Yusuf Kara2, Hüseyin Vural2
1Department Of Dermatology, Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey
2Department Of Biochemistry, Süleyman Demirel University, Isparta, Turkey

Background and Design: Psoriasis is a chronic, recurrent, T-cell mediated inflammatory skin disease with multifactorial etiology. It was shown that visfatin, an adipocytokine, induces expression of the tumor necrosis factor-a (TNF-a), interleukin (IL)-1b, IL-6 ve IL-8 in previous studies. In the present study, we aimed to investigate serum visfatin levels and relation between visfatin and psoriasis severity.
Material and Method: Forty psoriatic patient and 40 healthy controls were included in this study. Serum visfatin, IL-6, TNF-a and CRP levels were measured in all participant and PASI scores of the psoriatic patients were estimated.
Results: The mean serum visfatin and IL-6 levels were not statistically different in psoriatic patients compared with controls (p=0.509 and p=0.213). Serum TNF-a levels were significantly higher in patients with psoriasis than in healthy controls (p=0.015). There was no statistically significant difference in CRP levels between two groups (p=0.370). However, there was positive correlation between PASI scores and serum visfatin or CRP levels respectively (p=0.001, p=0.002). The positive correlation was also found between serum visfatin and CRP levels (p=0.029).
Conclusion: These results demonstrated that visfatin may not play a significant role in the immunopathogenesis of psoriasis but visfatin could be accepted as a nonspecific inflammatory marker to correlated severity of the disease.

Keywords: psoriasis, visfatin, PASI

Psoriasisli Hastalarda Serum Visfatin Düzeylerinin Araştırılması

Nurhal Mercan Bozkurt1, Mehmet Yıldırım1, Ali Murat Ceyhan1, Yusuf Kara2, Hüseyin Vural2
1Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Isparta
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Isparta

Amaç: Psoriasis multifaktöriyel etyolojili, kronik, tekrarlayıcı, T hücre aracılı nflamatuvar bir deri hastalığıdır. Bir adipositokin olan visfatinin, tümör nekrozis faktör-a (TNF-a), interlökin (IL)-1b, IL-6 ve IL-8 gibi inflamatuvar sitokinlerin ekspresyonunu indüklediğini gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur.Bu çalışmada psoriasiste serum visfatin düzeyleri ve bunun hastalık şiddeti ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 40 psoriasisli hasta ve 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunda serum visfatin, TNF-a, IL-6 ve C reaktif protein (CRP) düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hasta grubunun Psoriasis Area Severity Index (PASI) skorları belirlendi.
Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarında serum visfatin ve IL-6 düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,509 ve p=0,213). Hasta grubundaki serum TNF-a düzeyleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. (p=0,015). CRP değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,370). Ancak PASI ile visfatin ve CRP değerleri arasında güçlü düzeyde pozitif yönde korelasyon saptandı (p=0,001, p=0,002). Ayrıca serum visfatin düzeyleri ile CRP arasında da orta düzeyde pozitif yönde korelasyon bulundu (p=0,029).
Sonuç: Sonuçlar visfatinin psoriasis patogenezinde önemli bir rolünün olmadığını ancak hastalık şiddetiyle ilişkili nonspesifik bir inflamatuvar belirteç olabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: psoriasis, visfatin, PASI

Nurhal Mercan Bozkurt, Mehmet Yıldırım, Ali Murat Ceyhan, Yusuf Kara, Hüseyin Vural. Investigation of Serum Visfatin Levels in Patients with Psoriasis. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2010; 44(1): 15-18

Corresponding Author: Nurhal Mercan Bozkurt, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale