E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Topical application of amelogenin extracellular matrix protein in non-healing venous ulcers [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(4): 237-241 | DOI: 10.4274/turkderm.60973

Topical application of amelogenin extracellular matrix protein in non-healing venous ulcers

Burçin Abud1, Kemal Karaarslan1, Işıl Kılınç Karaarslan2, Süreyya Talay3, Soysal Turhan1
1Izmir Tepecik Research and Education Hospital, Department of Cardiovascular Surgery, Izmir, Turkey
2Ege University, Faculty Of Medicine,department of Dermatology, Izmir, Turkey
3Medical Park Samsun, Department of Cardiovascular Surgery, Samsun,turkey

Background and Design: Treatment of chronic venous ulcers of the lower extremity is still an important difficulty. The principal treatment of these ulcers includes compression therapy, local wound care and surgery. Unresponsiveness to these standard treatments is a frequent situation with negative effects on life quality and reductions in personal productivity. Therefore, there is a need for new applications to increase the effectiveness of treatment in treatment-resistant cases. In the present study, we retrospectively evaluated the results of topical application of amelogenin extracellular matrix protein in resistant venous ulcers.
Materials and Methods: We analyzed the records of patients with treatment-resistant venous ulceration who were treated with amelogenin extracellular matrix protein between June 2011 and December 2012..
Results: 26 patients (21 male and 5 female) with a total number of 28 ulcers (24 patients with 1 ulcer, 2 patients with two ulcers) were evaluated. The patients were treated with topically applied amelogenin extracellular matrix protein and regional four bandage compression. Bandages were changed weekly. Each cure continued for six weeks. In fourteen patients (15 ulcers), we observed a complete healing by the end of the first cure. In another twelve cases (13 ulcers), the same period resulted with a reduction in wound diameter. We continued to the second cure for these patients. By the end of the second cure, complete healing was achieved in five cases (6 ulcers).
Conclusion: Topical application of amelogenin extracellular matrix protein may be considered as an effective therapeutic choice for refractory venous ulcers.

Keywords: Chronic venous insufficiency, venous ulcus, amelogenin extracellular matrix protein

İyileşmeyen venöz ülserlerde topikal amelogenin ekstrasellüler matriks protein uygulaması

Burçin Abud1, Kemal Karaarslan1, Işıl Kılınç Karaarslan2, Süreyya Talay3, Soysal Turhan1
1İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Kliniği, İzmir, Türkiye
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
3Medikal Park Samsun, Kalp Damar Cerrahisi, Samsun, Türkiye

Amaç: Kronik venöz yetersizliğe bağlı bacak ülserlerinin tedavisi halen önemli bir sorundur. Bu ülserlerde temel tedavi yaklaşımı kompresyon tedavisi, lokal yara bakımı ve cerrahi uygulamalardır. Ancak bu standart tedavilere yanıt alınamayan olgular nadir değildir ve önemli bir iş gücü kaybı nedeni ve hasta yaşam kalitesi sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle dirençli vakalarda tedavi etkinliğini arttıracak yeni uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada standart tedavilere yanıt alınamayan venöz ülserlerde, topikal amelogenin ekstrasellüler matriks protein uygulaması sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Haziran 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında izlenmiş olan, standart tedaviye dirençli olduğu için topikal amelogenin ekstrasellüler matriks protein tedavisi uygulanmış olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta dosyaları retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya toplam 28 adet venöz ülseri (24 olguda 1’er, 2 olguda 2’şer ülser) olan 26 hastada (21’i erkek, 5’i kadın) dahil edildi. Tedavi haftada bir topikal amelogenin ekstrasellüler matriks protein uygulaması ve ardından 4'lü bandaj ile kompresyon uygulaması şeklinde yapıldı ve bandajlar haftada bir değiştirildi. Altı hafta bir kür olarak değerlendirildi. On dört hastada (15 ülserde) birinci kür sonunda tam iyileşme saptandı. On iki hastada (13 ülserde) ise birinci kür sonunda ülser çapında küçülme izlendi ve ikinci kür tedaviye başlandı. Bu on iki hastadan beşinde (6 ülserde) ikinci kür sonunda tam iyileşme saptandı.
Sonuç: Topikal amelogenin ekstrasellüler matriks protein uygulaması, tedavisi güç venöz ülserlerli olgularda yanıt sağlanmasında etkili bir tedavi seçeneği olarak göz önünde bulundurulabilir.

Anahtar Kelimeler: Kronik venöz yetmezlik, venöz ülser, amelogenin ekstrasellüler matriks protein

Burçin Abud, Kemal Karaarslan, Işıl Kılınç Karaarslan, Süreyya Talay, Soysal Turhan. Topical application of amelogenin extracellular matrix protein in non-healing venous ulcers. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(4): 237-241

Corresponding Author: Işıl Kılınç Karaarslan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale