E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Non-spesific lower extremite pain in Behcet’s syndrome and treatment [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2005; 39(4): 276-278

Non-spesific lower extremite pain in Behcet’s syndrome and treatment

Emine Özyuvacı, Aysel Altan, Serpil Ertürk
SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

Behcet’s disease is a chronic relapsing, inflammatory process with clinical features of oral aphthous and genital ulcerations, uveitis, cuteneous vasculitis, arthritis and central nervous system involvement. 48 years old woman who a had burning pain in her lower extremities referred to our pain clinic. Behcet’s disease had been diagnosed 20 years ago. She was treated with tramadol HCL 150 mg and amytriptiline 10 mg. After two months mexilitine HCL 200 mg was given to support to treatment. They were stopped and treatment continued with gabapentin 800 mg after 6 months VAS was O (VAS: visual analog scale 0-10 cm, 0: no pain and 10: worst pain) in the last four months.
Pains in Behcet’s disease are disartrous feeling, but appropriate treatment improves symptoms and outcome.

Keywords: Behcet’s syndrome, pain, arthralgia

Behçet Sendromunda Alt Ekstremite Non-Spesifik Ağrı ve Tedavisi

Emine Özyuvacı, Aysel Altan, Serpil Ertürk
SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

Behçet hastalığı; kronik, alevlenmelerle seyreden, oral aftöz ve genital ülserasyonların bulunduğu, üveit, kutanöz vaskulitler ve artiritin eşlik ettiği ve santral sinir sisteminin etkilendiği bir sendromdur. 48 yaşında kadın olgu her iki alt ekstremitesinde yanıcı nitelikli ağrı şikayeti ile polikliniğimize başvurmuştur. Olgumuz 20 yıl önce Behçet sendromu tanısı almıştır. Olgumuza ağrı tedavisi tramadol HCL 150 mg/gün ve amitriptilin 10 mg/gün ile başlanmış 2 hafta sonra tedaviye meksiletin HCL 200 mg ile devam edilmiştir. 6.aydan itibaren bu tedavi kesilip gabapentin 800 mg/gün başlanmıştır. Son 4 aylık takipte VAS O (VAS: visual analog skala: 0-10 cm arasında ağrı şiddetini ölçen cetvel, 0: ağrı yok, 10: çok şiddetli ağrı) olarak değerlendirilmiş ve ağrı tedavisinin hepsi sonlandırılmıştır.
Behçet hastalığındaki ağrılar çok rahatsız edici olmasına rağmen, uygun bir tedavi ile iyi sonuçlar alınabilir.

Anahtar Kelimeler: Behçet sendromu, ağrı, artralji

Emine Özyuvacı, Aysel Altan, Serpil Ertürk. Non-spesific lower extremite pain in Behcet’s syndrome and treatment. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2005; 39(4): 276-278

Corresponding Author: Emine Özyuvacı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale