E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Atypical Lichen Planus in Childhood: A Case Report [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2006; 40(B): 4-6

Atypical Lichen Planus in Childhood: A Case Report

Emel Bülbül Başkan, Hayriye Sarıcaoğlu, Tuğba Türker, Şükran Tunalı
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı, Bursa, Turkey

Lichen planus is an idiopathic inflammatory disease of the skin and mucous membranes. This dermatosis, characterized by pruritic violaceous papules favoring the extremities, rarely presents during childhood. Although its pathogenesis is not fully understood, it has been proposed that an autoimmune reaction against epitopes on keratinocytes affected by viral or drug antigens may be responsible. In this article, a 3 year old case diagnosed clinically and histopathologically as lichen planus is presented. Etiological investigations revealed no pathology except HBV vaccination history. The debatable role of HBV vaccination in the pathogenesis of lichen planus is discussed with the review of data in literature.

Keywords: Lichen planus, atypical, UVB

Çocukluk Çağı Atipik Liken Planus Olgusu: Olgu Sunumu

Emel Bülbül Başkan, Hayriye Sarıcaoğlu, Tuğba Türker, Şükran Tunalı
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye

Liken planus deri ve mukoz membranların idiopatik inflamatuvar bir hastalığıdır. Sıklıkla ekstremitelere yerleşen kaşıntılı ve viyolase renkli papüllerle karakterize bu dermatoza çoçukluk çağında nadiren rastlanmaktadır. Patogenezi tam olarak anlaşılamamakla birlikte, viral veya ilaç antijenleri etkisi ile keratinositlerin üzerinde bulunan epitoplara karşı otoimmun bir reaksiyonun sorumlu olabileceği ileri sürülmektedir. Bu makalede, klinik ve histopatolojik olarak liken planus tanısı konulan 3 yaşında bir erkek olgu sunulmaktadır. Etyolojik araştırmada HBV aşılanma öyküsü dışında bir patolojiye rastlanmadı. Bu olgu nedeniyle HBV aşılanmasının liken planus etyolojisindeki çelişkili rolü literatür verileri gözden geçirilerek tartışıldı.

Anahtar Kelimeler: Liken planus, atipik, UVB

Emel Bülbül Başkan, Hayriye Sarıcaoğlu, Tuğba Türker, Şükran Tunalı. Atypical Lichen Planus in Childhood: A Case Report. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2006; 40(B): 4-6

Corresponding Author: Emel Bülbül Başkan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale