E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Sayı : 37 Ek : 4 Yıl : 2023












































Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.

Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.

Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız

Vitiligo tip ve progresyonunda tiroid hormonlarının rolü [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2003; 37(4): 269-273

Vitiligo tip ve progresyonunda tiroid hormonlarının rolü

Özer Arıcan1, Sezai Şaşmaz1, Ali Çetinkaya2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı
2Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı

Vitiligo, sebebi bilinmeyen ve sık rastlanılan depigmentasyonla seyreden dermatolojik bir hastalıktır. Vitiligoya tiroid bozukluklarının eşlik ettiği de bilinmektedir. Bu çalışmada vitiligo tipleri ve hastalığın aktivitesi ile tiroid hormon seviyeleri arasında bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Hasta ve kontrol grubu serumlarından total T3(TT3), serbest T3(ST3), total T4(TT4), serbest T4(ST4) ve TSH immunometrik assay yöntemi ile hormon laboratuarında ölçüldü. Çalışmaya 61(28 erkek, 33 kadın) generalize, 51 lokalize(22 erkek, 29 kadın), 5(tamamı erkek) üniversal ve 4(3 erkek, 1 kadın) segmental olmak üzere toplam 121 vitiligo ve 90(39 erkek, 51 kadın) kontrol olgusu alındı. Yapılan değerlendirmede tiroid hormonları ile hastalığın tipleri arasında bir ilişki bulunmadı. Aktif ve durağan hastaların tiroid hormon seviyeleri arasında da istatistiksel bir fark yoktu. Tüm hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında ise TSH düzeyi hariç diğer tüm değerler kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Vitiligolu grupta hormonal değerleri anlamlı tiroid bozukluğu gösteren 10(%8.26) olgu vardı. Bunlardan beşi hipertiroidi, ikisi hipotiroidi ve üçü subklinik hipotiroidiydi. Kontrol grubunda ise 5(%5.56) olguda tiroid bozukluğu saptandı. Bunlardan biri hipertiroidi, ikisi subklinik hipertiroidi ve ikisi de subklinik hipotiroidiydi. Vitiligo lezyonlarının yaygınlığı ve aktivitesi ile tiroid hormon bozuklukları arasında direkt bir ilişki yoktu. Tiroid bezi ile deri arasındaki ilişkiler ve pigmentasyona etkileri daha detaylı olarak araştırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Vitiligo, tiroid, hormon

Role of thyroid hormones in vitiligo type and progression

Özer Arıcan1, Sezai Şaşmaz1, Ali Çetinkaya2

Background and Design: Vitiligo, is a common dermatological disease with depigmentation which has an unknown etiology. It is also known that thyroid disorders association with vitiligo. In this study, it is researched that whether there is a difference between vitiligo types and the activity of the disease and thyroid hormone levels. Materials and Methods: Patient and control group serums total T3(TT3), free T3(FT3), total T4(TT4), free T4(FT4) and TSH were measured by immunometric assay method in hormone laboratories. Results: Sixty-one(28 male, 33 female) generalized, 51(22 male, 29 female) localized, 5(all male) universal and 4(3 male, 1 female) segmental types for a total of 121 vitiligo patients and 90 control cases were taken into the study. In the evaluations, a relation between thyroid hormones and the types of disease could not be found. Also there wasn’t a statistical difference between thyroid hormone levels of active and stationary patients. When all the patient group and control group were compared, all the other values except TSH level were found significantly high compared to the control group. There were 10(8.26%) cases in the vitiligo patients
group that their hormonal values have showed significant thyroid disorder. Five of these were
hyperthyroid, two were hypothyroid and three were subclinic hypothyroid. In control group, thyroid disorder was found in 5(5.56%) cases. One of these was hyperthyroid, two were subclinic hyperthyroid and two were subclinic hypothyroid. Conclusion: There is not a direct relation between widespread vitiligo lesions’ and activity and thyroid hormone disorders. The relations between thyroid gland and skin and its effects to pigmentation must be researched in more detail.

Keywords: Vitiligo, thyroid, hormone

Özer Arıcan, Sezai Şaşmaz, Ali Çetinkaya. Role of thyroid hormones in vitiligo type and progression. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2003; 37(4): 269-273
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale