E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
TURKDERM - Turkish Archives of Dermatology and Venereology - Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol: 37 (3)
Volume: 37  Issue: 3 - 2003
EDITORIAL
1.
Kongreler üzerine bir sohbet
Ertugrul H. Aydemir
Pages 157 - 158
Abstract |Full Text PDF

REVIEW ARTICLE
2.Adverse reactions due to cosmetics
Serap Utaş
Pages 161 - 169
Özet Temizlemek, görünüşü güzelleştirmek, hoş bir koku vermek veya koruma sağlamak amacıyla deriye, gözlere, ağza, saç veya tırnaklara uygulanan preparatları kozmetik olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde kozmetiklere bağlı ciddi reaksiyonlar nadir olmakla birlikte istenmeyen etkiler hiç de nadir olmayarak görülmektedir. Bu nedenle dermatologların hastalarına kozmetiklerin etkinliği ve güvenilirliği konusunda güvenilir bilgiler verebilmesi gereklidir.
A cosmetic is any preparation which is applied to the skin, eyes, mouth, hair or nails for the purpose of cleansing, enhancing appearance, giving a pleasant smell or giving protection. Nowadays, serious adverse reaction to cosmetics are infrequent. However, side effect do occur and by no means rare. Because of this fact, the dermatologist should be able to give patients sound advice on cosmetics that are safe and effective.

ORIGINAL INVESTIGATION
3.The effects of long-term fexofenadine use on the corrected QT (QTc) interval.
Emel Bülbül Başkan, A. Sait Çal, Bülent Özdemir, Kani Gemici, Şükran Tunalı
Pages 170 - 173
Ürtiker, anjioödem ve atopik dermatit gibi bir çok allerjik hastalığın tedavisinde birinci ve ikinci kuşak antihistaminikler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Başta sedasyon olmak üzere birinci kuşak antihistaminiklerin bir çok yan etkisinin ikinci kuşak antihistaminiklerin tercih edilmesine sebep olduğu bilinmektedir. İkinci kuşak antihistaminiklerden biri olan terfenadin ciddi kardiovasküler yan etkilerinden dolayı kullanımdan çekilmiştir. Bu çalışmada terfenadinin aktif metaboliti olan feksofenadinin uzun dönem kullanımının kardiovasküler sistem üzerinde güvenilirliğini, 3 aylık tedavi öncesi ve sonrasında QTc aralığındaki uzamayı değerlendirerek araştırdık. Kronik ürtikerli 22 hastanın üç aylık feksofenadin tedavi öncesi ile tedavi sonrası ölçülen QTc mesafelerinin ortalaması karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Sonuç olarak feksofenadinin QTc aralığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığını bulduk.
Background and design: First and second generation antihistamines are widely used in the treatment of various allergic disorders including urticaria, angioedema and atopic dermatitis.It is widely known that first generation antihistamines have many adverse effects; mainly sedation that leads to prefer a second generation antihistamine. Terfenadine which is one of the second generation antihistamines was withdrawn from market because of serious cardiovascular adverse effects. Material and methods: In this study, we investigated the safety of long-term use of fexofenadine, an active metabolite of terfenadine, on the cardiovascular system by evaluating the length of QTc interval before and after three months’ therapy. Results: No statistically significant difference was observed in the length of QTc interval of 22 chronic urticaria patients receiving three months’ fexofenadine therapy. Conclusion: We found that fexofenadine has no statistically significant effect on the QTc interval.

4.Porphyrias: a retrospective study
Ercan Arca, Osman Köse, H. Bülent Taştan, A. Hakan Erbil, Ali Rıza Gür
Pages 174 - 179
Amaç: Porfiriyalar, nadir görülen, çoğu herediter geçişli olan hem biyosentezindeki enzim eksikliği veya yetersizliğine bağlı bir grup hastalıktır. Bu makalede, GATA Dermatoloji Anabilim dalında porfiriya tanısı konulan hastaların klinik tipleri, laboratuar bulguları ve özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 1992-2002 yılları arasında GATA Dermatoloji AD'da klinik ve laboratuar olarak porfiriya tanısı almış olan 14 olguya ait veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların altısı (%42.9) porfiriya kutanea tarda, dördü (%28.6) porfiriya variegata, üçü (%21.4) eritropoetik protoporfiriya ve biri (%7.1) ise konjenital eritropoetik porfiriya olarak saptandı. Olguların üçünde sadece güneş gören yerlerde eritem ve ödem gibi hafif klinik belirtiler saptandı ve tanılar laboratuar bulguları ile kondu. Sonuç: Porfiriyalar, sık görülmemesine rağmen kontakt dermatit, polimorf ışık erupsiyonu gibi sık gözlenen hastalıklarla karışabilmektedir ve klinik semptomatolojisinin çeşitliliği ile fotosensitif özelliklerinden dolayı tanı ve ayırıcı tanılarının özenle yapılması gereken bir grup hastalıktır. Ayrıca erken tanı, genetik danışmanlık ve koruyucu önlemler ile sikatris, mutilasyon ve deformite gibi hastalık sekellerini azaltmak mümkün olabilmektedir.
Background and design: Porphyrias are a group of acquired or mostly inherited trait disorders resulting from the enzyme deficiencies or insufficiencies during heme synthesis. In this article, we report the clinical types, laboratory findings and features of porphyrias which were diagnosed in GATA Dermatology Department. Material and methods: Fourteen cases of cutaneous porphyrias diagnosed by clinically and laboratory findings from January 1992 to January 2002 in the Dermatology Department of GATA were studied retrospectively. The clinic types, laboratory findings and clinical features of the disease were reported. Results: Six of the patients (%42,9) were porphyria cutanea tarda, four (%28,6) were porphyria variegate, three (%21,4) were erythropoietic protoporphyria and one (%7,1) was congenital erythropoietic porphyria. It was detected that three of the patients have light symptoms like erythema and edema on exposed area and they were diagnosed by only laboratory findings. Conclusion: Although porphyrias are uncommon diseases they may be misdiagnosed for years as contact dermatitis or polimorf light eruption and have variable clinical features and photosensitivity. For these reasons, diagnosis and differential diagnosis must be done with care. Early diagnosis, genetic counselling and preventive measures can reduce the morbidity of the disease such as scarring, mutilation and deformity.

5.Is broad-band ultraviolet B an effective and safe treatment in psoriatic patients?
M. İsmet Aktaş, Necmettin Kırtak, H. Serhat İnalöz, Metin Karakök, Orhan Özgöztaşı, Gülçin Ergüven, Savaş Öztürk
Pages 181 - 186
Psoriazis tüm dünyada sık görülen ve nükslerle seyreden ömür boyu süren bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı, Ultraviyole B (UVB) tedavisinin psoriazisde etkinliğini klinik ve immünohistokimyasal belirleyicilerden Ki-67 ve çoğalan hücre nükleer antijenini (PCNA) kullanarak doku düzeyinde incelemekti. Ayrıca p53 belirleyicisini kullanarak, kısa süreli UVB tedavisinin muhtemel karsinojenik etkisini incelemeyi hedefledik. Bu çalışmada kronik plak tip psoriazisli toplam 22 hasta (erkek(n: 11, %50), kadın (n: 11, %50)) alındı. Hastalara toplam 11.56 J/cm2 dozunda geniş band UVB tedavisi haftada üç gün 8 hafta süreyle verildi (toplam 24 seans). Aynı lezyondan tedavi öncesi ve sonrası "punch" biyopsileri alındı. Dokular p53, Ki-67 ve PCNA immünohistokimyasal yöntemiyle boyandı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak nonparametrik Wilcoxon testi kullanılarak değerlendirildi. Hastaların tedavi öncesi ortalama psoriazis alan şiddet indeksi (PAŞİ) değerleri (10,8 ± 7,4) tedavi sonrası (1,9±4,1) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görüldü (p<0,05). Proliferasyon belirleyicileri Ki-67 (tedavi öncesi %3.46, tedavi sonrası %2,40) ve PCNA (tedavi öncesi %15.46, tedavi sonrası %4.21)'nın tedavi öncesi değerlerinin tedavi sonrası ile karşılaştırıldığında görülen azalma istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.05). Tedavi öncesi ve sonrası p53 ile diffüz olarak nükleer boyanma gerçekleşmedi. Çalışmamızda; sekiz haftalık geniş band UVB tedavisi, psoriazisli hastalarda immünohistokimyasal belirleyicileri kullanarak klinik ve histopatolojik olarak başarılı bulundu. Herhangi bir karsinojenik veya başka bir yan etki gözlenmedi. Geniş band UVB tedavisinin psoriazisde kısa sürede etkili ve kullanışlı tedavi olduğu sonucuna varıldı.
Background: Psoriasis is a common disease in the world and it is usually a life-long disease with recurrences. Objective: In this study, our purpose was to investigate the effectiveness of ultraviolet B (UVB) treatment in psoriasis clinically and immunohistochemically in tissue levels using Ki-67 and proliferating cell nuclear antigen (PCNA) markers. Furthermore, we aimed to investigate the possible carcinogenic effect of UVB treatment in short duration using p53 marker. Materials and methods: In this study, 22 patients [men(n: 11, 50%), women (n: 11, 50%)] with chronic plaque
type psoriasis were gathered. Broad band UVB was given to the patients three times a week in a dosage of 11.56 J/ cm2 for 8 weeks (total 24 seance). A punch biopsy was obtained from the same lesion before and after treatment. The tissues were stained immunohistochemically with p53, Ki-67 and PCNA. The results were assessed statistically by nonparametric Wilcoxon test. Results: Mean psoriasis area severity index (PASI) scores of the patients before treatment (10,8±7,4) was statistically significantly reduced compared to after treatment (1,9±4,1) (p<0,05). The results of the proliferation markers of Ki-67 (before treatment 3.46%, after treatment 2.40%) and PCNA (before treatment 15.46%, after treatment 4.21%) were statistically significantly reduced after treatment when compared before treatment (p<0.05). Nuclear diffuse staining of P53 was not noted before and after treatment. Conclusion: In our study; broad band UVB treatment of 8 weeks was found succesful in psoriatic patients clinically and histopathologically by using immunohistochemical markers. Carcinogenic or other side-effects were not observed. As a conclusion, that broad band UVB treatment is an effective and useful therapy with good response in short time in psoriasis.

6.Developing a quality of life questionnaire in patients with psoriasis
Işıl İnanır, Ömer Aydemir, Kamer Gündüz, Ayşen Esen Danacı, Aylin Türel Ermertcan
Pages 189 - 195
Amaç: Psoriasis, psikolojik, sosyal ve fiziksel sorunlara yol açabilen ve yaşam kalitesini etkileyebilen kronik bir deri hastalığıdır. Bu çalışmada psoriasisli hastalarda yaşam kalitesini ölçmek için ülkemiz koşullarına uygun bir yaşam kalite ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Yirmi beş psoriasisli hasta, 25 hasta yakını ve 25 hekime psoriasisin günlük yaşamda neden olduğu problemler soruldu ve en sık belirtilenler bir ölçekte toplandı. Hazırlanan ölçeğin güvenirlilik ve geçerliliği 156 psoriasisli hastada araştırıldı. Bulgular: Güvenilirlik için iç tutarlılık ölçümünde Cronbach alfa katsayısı 0,8691, madde- toplam puan korelasyonu 0,38-0,60 arasında bulundu. Test-yeniden test güvenirliğinde yüksek düzeyde korelasyon saptandı (r=0.98, p<0.001). Geçerlilik için yapı geçerliğinde Ana Bileşenler Faktör Analizi ile yanıtların başlıca 3 grupta kümelendiği gözlendi. Her madde için en yüksek faktör yükleri 0.456-0.681 arasındaydı. Birlikte geçerlilikte ölçek puanı, klinik şiddeti gösteren Psoriasis Alan Şiddet İndeksi (PAŞİ) ve hasta değerlendirmeleri ile korele idi (p<0.001). Sonuç: Geçerlik ve güvenirliği gösterilen 17 soruluk ölçek klinik ve epidemiyolojik çalışmalar için uygun özellikte bulunmuştur.
Background and design: Psoriasis is a chronic skin disease which causes psychological, social and physical problems and affecting quality of life. Developing a quality of life instrument for patients with psoriasis which is suitable for our country is aimed in this study. Materials and methods: Twenty five patients with psoriasis, 25 relatives and 25 doctors were questionned about daily life problems caused by psoriasis and the mostly defined problems were collected in an questionnaire.
The reliability and validity of this questionnaire were analysed in a group of 156 patients.
Results: For reliability, Chronbach’s α coefficient was 0.87, and item-total correlations were between 0,37-0,60 in internal consistency. There was a high test-retest reliability (r=0.98, p<0.001). For validity, three factors were extracted in the Principal Components Method in construct validity. The maximum factor loadings of each item were between 0.456-0.681. In convergent validity, all patients’ self-ratings and PASI were correlated with the questionnaire score (p<0.001). Conclusion: The questionnaire consisting of 17 items were found to be suitable for both epidemiologic and
clinical trials.

TURKDERM-9860
7.Reiter’s Syndrome
Zerrin Öğretmen, Ahmet Karaman, Yeşim Altun, Murat Ermete
Pages 197 - 200
Reiter Sendromu (RS); artrit, üretrit, konjuktivit triadı ile karakterizedir. Bunların dışında başta deri bulguları olmak üzere sistemik bulgular da gösterebilir. 45 yaşında bir erkek olguyu sunuyoruz. 1 yıldır vücutta yaygın psoriasiform deri lezyonları, ağız içi ve peniste erozyon, avuç içi ve ayak tabanında hiperkeratoz, bel ve boyunda eklem ağrıları şikayeti ile başvurdu. Geçirilmiş üretrit ve konjuktivit tanımlıyordu. Bu bulgular ile RS düşünüldü.
Reiter’s Syndrome (RS) is characterized by the triad of arthritis, urethritis and conjunctivitis. Also, systemic findings, mainly cutaneous findings, can show. In this study a 45 years old male patient is presented. The patient has applied to clinic with complains of one year long common psoriasiform skin lesions, mouth and penis erosions, palm and foot base hyperkeratotic lesions, back and neck joint pain. The patient had the history of urethritis and conjunctivitis. Based on these findings RS was diagnosed.

8.Mycobacterium fortuitum infection developing after liposuction
İkbal Esen Aydıngöz, Nurhan Kocaayan, Tülin Mansur, Sevil Gündüz, Jale Taşçıoğlu
Pages 202 - 205
Doğada sıklıkla saprofit olarak bulunan, hızlı üreyen mikobakteri (HÜM)'ler deri, yumuşak doku, kemik ve akciğerde fırsatçı enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Enfeksiyon, genellikle bulaşlı tıbbi araç gereç veya su, toz ve toprak gibi kaynaklardan yayılır. Bu makalede sağlıklı, 37 yaşında, bir kadın hastada vakumla yağ aspirasyonu (VYA)'ndan 4 ay sonra, apseleşen nodüllerle ortaya çıkan, yapılan histopatolojik ve mikrobiyolojik incelemeler sonucunda Mycobacterium fortuitum izole edilen, bir kütanöz HÜM olgusu sunulmaktadır. Amikasin 1 gr/gün ile 2 ay süreyle tedavi edilen hastanın lezyonları atrofik skarlarla tamamen iyileşti. Bir yıllık takip süresinde nüks görülmedi. Hızlı üreyen mikobakteri enfeksiyonlarında gerek ayırt ettirici klinik bulguların olmayışı gerekse mikroorganizmaya özgü ek işlemlere ihtiyaç duyulması nedenleriyle tanıyı koyabilmek oldukça güçtür. Günümüzde kozmetik cerrahi giderek daha geniş uygulama alanı bulmaktadır. Bu işlemlerden aylar sonra gelişebilen deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarında, HÜM gibi nadir patojenler de ayırıcı tanıda düşünülmeli ve buna yönelik ayrıntılı mikrobiyolojik incelemeler yanında olası enfeksiyon kaynakları da araştırılmalıdır.
Rapidly growing mycobacteria (RGM), are widespread saprophytes which may cause opportunistic infections in skin, soft tissue, bone and lungs. The infection usually spreads from contaminated medical equipment or environmental resources like water, earth and dust. In this article a 37-year old, otherwise healthy female patient with a cutaneous RGM infection, appearing with suppurating nodules 4 months after liposuction, has been presented. Histopathological and microbiological investigations led to the diagnosis of Mycobacterium fortuitum infection. A treatment of Amikacin 1g/day produced complete resolution of lesions leaving atrophic scars within 2 months. During follow-up for 1 year, there was no recurrence. The diagnosis of RGM infections is quite difficult
due to the lack of distinguishing clinical findings and the requirements for extra work-up microbiologically. Today cosmetic surgery is increasingly in use. One should think of RGM infections and explore the probable resources, in the skin and soft tissue infections which could develop months after the surgical procedures.

9.Erythrokeratoderma variabilis: report of a case with rosette like lesions
Sadiye Kuş, Zeynep Demirçay, Cuyan Demirkesen
Pages 206 - 208
Eritrokeratoderma variabilis nadir rastlanan ve otozomal dominant olarak geçiş gösteren bir genodermatozdur. Karakteristik deri lezyonları hiperkeratotik plaklar ve gezici eritemli alanlardan oluşmaktadır. Lezyonlar genellikle hayatın ilk yıllarında ortaya çıkıp asemptomatik ve kronik seyirli olma eğilimindedir. Geç ortaya çıkışlı, rozet tipi lezyonlarla seyreden ve sistemik retinoik asid tedavisinden faydalanan bir olgu sunulmaktadır.
Erythrokeratoderma variabilis (EKV) is a rare, autosomal dominantly inherited genodermatosis. The two distinct morphologic features of EKV are hyperkeratosis and transient erythema. Lesions appear during the first year of life and tend to follow a chronic course. We report a case of late onset EKV with rosette like skin lesions who responded well to the treatment with retinoids.

10.Coexistence of basalioma, Bowen’s disease and porokeratosis of Mibelli
Mustafa Turhan Şahin, Peyker Türkdoğan, Serap Öztürkcan, Aylin Türel
Pages 209 - 213
Bazalyomalar genellikle tek lezyon halinde ve hiçbir neden olmaksızın ortaya çıkabildikleri gibi, açık tenli kimselerde ve uzun süre güçlü güneş ışınlarına maruz kalanlarda, X-ışınlarıyla tedavi görenlerde, yanık ve nadiren yara sikatrisleri üzerinde de gelişebilirler. Bowen hastalığı (BH), deri üzerinde kalıcı, giderek ilerleyen, düz eritemli skuamlı bir plak olup histolojik olarak bir in situ skuamöz karsinomdur. Etiyolojide en önemli etken güneş ışınlarıyken, güneş görmeyen alanlardaki BH'de ise, tedavi amaçlı veya meslek icabı maruz kalınan arseniktir. Porokeratozis Mibelli (PM) ender görülen ve çocukluktan itibaren uzun bir zaman dilimi içinde gelişerek atrofik sikatris bırakabilen bir keratinizasyon bozukluğudur. Bu sikatris alanları üzerinde spinalyoma ve/veya bazalyoma gelişebilmektedir. Geçmişte çiftçilik yaptığı ve uzun seneler güneşe maruz kaldığı öğrenilen 64 yaşındaki erkek hastamız, çok sayıda premalin ve malin dermatozu birarada sergilemesi açısından ilginç bulunmuştur. Bu olgu nedeniyle premalin ve malin dermatozlar etyolojik, klinik ve histopatolojik yönleriyle tartışılmış, ve güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemi vurgulanmıştır.
Basal cell carcinomas (BCCs) usually appear as solitary lesions, with or without having definite causes such as long term solar exposure, overtreatment with X-ray irradiation, skin types 1 or 2, and burn or wound eschars. Bowen’s disease (BD), which usually appears as a permanent, progressive, flat, erythematous and squamous plaque, is a squamous carcinoma in situ. Solar exposure is the most important etiologic agent. The development of lesions, involving other than sun-exposed areas is favoured by chronic arsenic intake related to occupation or treatment. Porokeratosis of Mibelli (PM) is a rare disorder of keratinization, which developes in a long period of time, starting in childhood. There is risk of the development of squamous cell carcinoma (SCC) and/or BCC on the atrophic lesions of PM. We report a 64-year-old farmer who has developed coexisting BCC, BD and PM. In this article, we discussed etiologic, clinical and histopathologic aspects of these premalignant and malignant dermatoses, together with the importance of prevention from the harmful effects of the solar radiation.

CONTINUING MEDICAL EDUCATION
11.Vulvodynia
Tarık Altınok, Aytül Çorbacıoğlu
Pages 214 - 218
Vulvodini 'vulva ağrısı' demektir. Günümüzde bu terim, dört klinik tabloyu anlatmakta kullanılmaktadır: Vulvar vestibulitis sendromu (VVS), disestezik vulvodini, siklik vulvovajinit ve vulvar dermatozlar. Tipik olarak VVS'de daha çok noktasal olmak üzere değişik derecelerde eritem, cinsel ilişki veya tampon yerleştirme sırasında ortaya çıkan ağrı ve idrar yaparken batma hissi vardır. Disestezik vulvodini ise sürekli, değişik şiddetlerde yanma, batma ve kaşınma duyusuna yol açar. Siklik vulvovajinitte ağrı, mensturasyon sonrasında ya da hemen öncesinde artış gösterir. Etyoloji hakkında çok sayıda varsayım olmasına rağmen, henüz ispatlanmış kesin bir neden bulunmamaktadır. Vulvodiniye özgün bir testin olmaması nedeniyle tanı, hastanın anamnezine dayanarak ve vulvada ağrıya yol açan diğer hastalıkların elenmesiyle konur. Birçok hastaya ağrıyı gidermeye yönelik semptomatik tedavi uygulanmaktadır. Etkili tedavi için değişik yöntemler denenmektedir.
Vulvodynia is a medical term that means 'painful vulva'. Today, this term is frequently used to refer four conditions: Vulvar vestibulitis syndrome (VVS), dysesthetic vulvodynia, cyclic vulvovaginitis and vulvar dermatoses. The classical description of VVS involves redness of the vulvar vestibule, especially with small red spots; pain with intercourse or tampon insertion and stinging pain when urinating. On the other hand, dysesthetic vulvodynia is characterised with a more or less constant itching or tingling sensation in the vulva, ranging from mild to excruciating pain of entire vulva. In cyclic vulvovaginitis the symptoms are getting worser just before or after menstruation. Although there are many hypotheses about the etiology, the exact cause is not found yet. There is no specific test for vulvodynia. The diagnosis is based on medical history, looking for redness, swelling
and/or pain, and ruling out other illnesses. For many women, the treatment is symptomatic, to try to reduce the pain. There are several researches aiming to find the effective treatment modality.

TURKDERM-6637
12.
Haberler

Pages 219 - 221
Abstract |Full Text PDF

13.
Dermatoloji 2003
Serap Utaş
Page 222
Abstract |Full Text PDF

NEW PUBLICATIONS
14.
"Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine" 6. Baskı

Page 223
Abstract |Full Text PDF

LookUs & Online Makale