E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Granulocytic sarcoma [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2004; 38(2): 136-139

Granulocytic sarcoma

Tülin Mansur1, İkbal Esen Aydıngöz1, Gülşen Tükenmez Demirci1, Sevil Gündüz1, Önder Peker2
1Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği
2Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü

Granulocytic sarcoma (GS) is a rare tumor of immature granulocytes. It is associated with a number of hematologic malignancies either as the first sign of the disease or during the course of the disease. We report a case of GS presenting with skin lesions without a known hematologic pathology. A 52-year-old woman presented with asymptomatic skin nodules on her arms and legs which have appeared 18 months ago. New lesions have erupted on her back within one week prior to her admission. A thorough evaluation confirmed a diagnosis of GS without any sign of overt bone marrow involvement. She was lost to follow-up for six months. Then she referred again and an acute myelogenous leukemia (AML) was diagnosed. Following a quick deterioration in her condition, she was lost before any treatment could be started. Recognition of GS by the dermatologist at an early stage without systemic involvement is important. AML is associated with a poor prognosis. Though treatment is controversial in GS, it has been suggested to prolong the aleukemic period. Hence early treatment may help to improve the prognosis of these patients.

Keywords: Cutaneous granulocytic sarcoma, acute myelocytic leukemia, myeloproliferative disease

Granülositik Sarkom

Tülin Mansur1, İkbal Esen Aydıngöz1, Gülşen Tükenmez Demirci1, Sevil Gündüz1, Önder Peker2
1Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği
2Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü

Granülositik sarkom (GS), immatür granülositlerin oluşturduğu nadir rastlanan bir tümördür. Hematolojik malinite tanısı almış hastalarda görülebilir veya bu hastalıkların ilk işareti olarak ortaya çıkabilir. Burada, daha önce bilinen bir patolojisi olmayan ve ilk olarak deri lezyonlarıyla başvuran bir GS olgusu sunulmaktadır. Elli iki yaşında kadın hasta, kol ve bacaklarında 18 ay önce oluşan asemptomatik deri lezyonları ile kliniğimize başvurdu. Son bir hafta içinde sırtında yeni lezyonların çıktığı öğrenildi. GS tanısı, hiç bir kemik iliği tutulum bulgusu olmaksızın, yapılan ayrıntılı bir araştırma sonucunda kesinleşti. Kontrollerine gelmeyen hasta, 6 ay sonraki başvurusunda, kan tablosu bulguları ile akut miyeloid lösemi (AML) tanısını aldı. Hasta genel durumunun hızla kötüleşmesi üzerine hiçbir tedaviye başlanamadan kaybedildi. Granülositik sarkomun, erken evrede sistemik tutulum olmaksızın, dermatologlar tarafından tanınması önemlidir. AML kötü prognozlu bir hastalıktır. GS’de tedavinin yeri tartışmalı olmasına rağmen, tedaviye başlamanın, löseminin ortaya çıkış süresini uzattığı öne sürülmektedir. Bu nedenle, erken tanı ve tedavi, bu hastaların prognozlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Kutanöz granülositik sarkom, akut miyeloid lösemi, miyeloproliferatif hastalık

Tülin Mansur, İkbal Esen Aydıngöz, Gülşen Tükenmez Demirci, Sevil Gündüz, Önder Peker. Granulocytic sarcoma. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2004; 38(2): 136-139

Corresponding Author: Tülin Mansur, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale