Background and Design: Vitamins are necessary for various biochemical functions and are either insufficiently synthesized or not synthesized by the organism; therefore, they are taken from the diet. Many dermatoses such as psoriasis, atopic dermatitis, rosacea, acne vulgaris, vitiligo, and pityriasis versicolor, which are associated with vitamin D deficiency, have been reported. This cross-sectional study aimed to compare vitamin D levels between patients with onychomycosis and healthy controls and determine the relationship between vitamin D and onychomycosis.
Materials and Methods: Serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] levels were measured in the blood sample for any reason in the last 1 month of patients diagnosed with onychomycosis and healthy controls. Results: The study included 40 participants (21 men). The mean level of serum 25(OH)D of all participants was 12.66 ng/mL. No significant correlation was found between the age of the participants and 25(OH)D levels. 25(OH)D levels were lower in the patient group (10.79±8.12 ng/mL) than in the control group (13.91±6.76 ng/mL) (p=0.02).
Conclusion: The results of this study revealed that vitamin D levels are low in the Turkish population, but mean values are lower in patients with onychomycosis.
Amaç: Vitaminler çeşitli biyokimyasal işlevler için gereklidir ve organizma tarafından sentezlenmedikleri veya yetersiz sentezlendikleri için diyetle alınırlar. Yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliği ile psoriazis, atopik dermatit, rozasea, akne vulgaris, vitiligo, pitriyazis versikolor gibi birçok dermatoz arasında ilişki ortaya konmuştur. Bu kesitsel çalışmada, onikomikoz hastaları ile sağlıklı kontroller arasındaki D vitamini düzeylerinin karşılaştırılması ve D vitamini ile onikomikoz arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Dermatoloji polikliniğine başvuran ve onikomikoz tanısı konulan hastalar ile sağlıklı kontrollerin son 1 ayda herhangi bir nedenle serum 25-hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyleri ölçülenleri çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Çalışmaya 40 katılımcı (21 erkek) dahil edildi. Tüm katılımcıların ortalama serum 25(OH)D vitamini düzeyi 12,66 ng/mL idi. Katılımcıların yaşı ile D vitamini düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu. 25(OH)D düzeyleri hasta grubunda (10,79±8,12 ng/mL) kontrol grubuna (13,91±6,76 ng/mL) göre daha düşük bulundu (p=0,02).
Sonuç: Çalışmamız, Türk toplumunda D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu, ancak onikomikozlu olgularda ortalama değerlerin daha düşük olduğunu ortaya koydu.