Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: Akne, pilosebase folikülün yangısal bir hastalığıdır. Genel olarak ergenlik dönemi deri hastalığı olarak kabul edilmekle birlikte özellikle erişkin kadınlarda önemli oranda artmakta olduğu bildirilmektedir. Amacımız, ergenlik ve ergenlik sonrası dönemde hastaların sosyo-demografik ve klinik özelliklerini karşılaştırmak ve bu iki grup arasında fark olup olmadığını tespit etmektir.
Gereç ve Yöntem: Polikliniğimizde akne tanısı alan 314 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların demografik bilgileri ve aknenin klinik özellikleri, aile öyküsü, ilaç kullanımı, stres, kozmetik ve diyetle ilişkisi ile kadınlarda hiperandrojenizm bulgularının varlığı ve adet öncesi alevlenme sorgulandı.
Bulgular: Hastaların %46,8’i ergenlik ve %53,1’i ergenlik sonrası akne hastasıydı. Ergenlik sonrası akneli hastalarının 143’ü (%85,6) kadın, 24’ü (%14,3) erkek hastaydı. Her iki grupta (ergenlik ve ergenlik sonrası) akne kadınlarda ve bekar hastalarda daha fazlaydı ve aknenin klinik şiddeti benzerdi. Ergenlik döneminde yanak, burun, alın ve sırt tutulumu, ergenlik sonrasında ise perioral bölge ve boyun tutulumu belirgindi. Hiperandrojenizm bulguları açısından ergenlik sonrası dönemdeki kadınlarda androgenetik alopesi dışında sonuçlar benzerdi. Ergenlik sonrası hastalarda stres, kozmetik kullanımı, adet dönemi öncesinde artış, ergenlik dönemindeki hastalarda ise yiyeceklerle ilişki anlamlı olarak daha fazla bulundu.
Sonuç: Ergenlik ve ergenlik sonrası dönem aknesi, sosyodemografik ve klinik özellikler açısından bazı farklılıklar göstermektedir. Bu faktörlerin tespiti tedaviye yönelik yaklaşımlar ve alınacak tedbirler açısından önemli olup ergenlik ve ergenlik sonrası akne birbirinden ayrı değerlendirilmelidir.
Background and Design: Acne is an inflammatory disease of the pilosebaceous follicle and is generally accepted as a disorder of the adolescence period. However, an increased frequency during post-adolescence has been reported recently, especially in adult women. We aimed to compare sociodemographic and clinical features of patients with adolescent and post-adolescent acne in order to determine whether there are differences between these two groups.
Material and Method: Üç yüz on dört patients diagnosed as acne were included in the study. All patients were asked about demographical information, family history, drug use, presence of stress, cosmetic and diet association, and in women, presence of hyperandrogenic findings and a premenstrual flare-up of acne.
Results: 46.8% of patients had adolescent acne and 53.1% post-adolescent acne. Of the patients with post-adolescent acne, 143 (85.6%) were women and 24 (14.3%) men. In both adolescent and post-adolescent groups, women and single patients had more acne than the others and the clinical severity of acne was similar. Cheeks, nose, forehead and back involvements were more common in adolescents, while perioral area and neck were affected mostly in post-adolescence. In adult women, there was no difference regarding prevalence of hyperandrogenic findings, except androgenetic alopecia. The increased frequency in acne correlated significantly with stress, cosmetic applications, and premenstrual flare-up in post-adolescent women, while diet association was more common in the adolescent group.
Conclusion: Adolescent and post-adolescent acne show some differences with regard to sociodemographic and clinical eatures. Each group needs to be evaluated individually. It is important to determine these differences for precautions and therapeutic approach.