A case report of two brothers with comedonal Darier’s disease [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2006; 40(2): 72-74

A case report of two brothers with comedonal Darier’s disease

A. Tülin Mansur1, İkbal E. Aydıngöz1, Nurhan Kocaayan1, Zuhal Erçin1, Önder Peker2
1Sb Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği, İstanbul, Turkey
2Sb Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü, İstanbul, Turkey

Darier's disease is a genodermatosis affecting mainly the hair follicles and clinically presenting as hyperkeratotic papules arising mostly on the seborrheic areas like the trunk and the scalp. Comedonal Darier's disease is a rare type which is characterized by comedones and epidermoid cyst like lesions. In the literature 5 cases having these characteristics have been reported. Here is presented two brothers with 27 and 35 years of age, exhibiting the typical clinical features of Darier's disease in addition to many open and closed comedones and whitish-yellow cysts containing oily material, which are found on the face, especially the zygomatic prominences, axillae and the sternum. Histologic examination of these lesions showed cysts with lamellar type of keratin in the lumen and acantholysis, cleft formation and dyskeratotic cells in the epithelial wall of the cyst. The presence of comedonal Darier's disease in two brothers shows that hereditary and environmental factors may play a role in the development of this clinical variant of Darier's disease.

Keywords: Darier's disease, comedone, keratosis follicularis, cyst, epidermal cyst, comedonal Darier's disease


İki Kardeşte Komedonal Darier Hastalığı

A. Tülin Mansur1, İkbal E. Aydıngöz1, Nurhan Kocaayan1, Zuhal Erçin1, Önder Peker2
1Sb Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sb Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye

Darier Hastalığı sıklıkla kıl foliküllerini etkileyen, esas olarak gövde ve saçlı deri gibi seboreik bölgeleri tutan, hiperkeratotik papüllerle karakterize bir genodermatozdur. Komedonal Darier hastalığı ise komedonlar ve epidermoid kist benzeri lezyonlarla belirlenen nadir rastlanan bir formdur. Literatürde bu özellikleri taşıyan 5 olgu bulunmaktadır. Bu makalede sunulan 27 ve 35 yaşlarında iki erkek kardeşte, Darier hastalığının tipik klinik bulgularına ek olarak yüzde özellikle zigomatik bölgelerde, koltuk altlarında ve sternum üzerinde çok sayıda açık ve kapalı komedonlar, yer yer sarı-beyaz renkte, yağlı içerikli kistler bulunuyordu. Bu alanlardan yapılan biyopsilerde izlenen kistik yapıların duvarını döşeyen epitelde akantoliz, yarık oluşumu ve diskeratotik hücreler, lümeninde ise lamellar tarzda keratin mevcuttu. Komedonal Darier hastalığının iki kardeşte ortaya çıkması, bu klinik varyantın gelişiminde kalıtsal veya çevresel faktörlerin rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Darier hastalığı, komedon, keratozis folikülaris, kist, epidermal kist, komedonal Darier hastalığı


A. Tülin Mansur, İkbal E. Aydıngöz, Nurhan Kocaayan, Zuhal Erçin, Önder Peker. A case report of two brothers with comedonal Darier’s disease. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2006; 40(2): 72-74

Corresponding Author: A. Tülin Mansur, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar