Evaluation of bacterial colonization in patients with the diagnosis of mycosis fungoides [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(4): 219-223 | DOI: 10.4274/turkderm.26928  

Evaluation of bacterial colonization in patients with the diagnosis of mycosis fungoides

Bengü Nisa Akay1, Nehir Parlak2, Hatice Şanlı1, Alpay Azap3
1Ankara University Medical Faculty, Department of Dermatology And Venereology, Ankara, Turkey
2Prof. Dr. Celal Ertuğ Etimesgut State Hospital, Department of Dermatology and Venereology, Ankara, Turkey
3Ankara University Medical Faculty, Department of İnfection Diseases and Clinical Microbiology, Ankara, Turkey

Background and Design: Mycosis fungoides (MF) is the most common form of cutaneous T-cell lymphoma (CTCL). Bacterial infections are a common complication of MF/Sezary syndrome (SS). Staphylococcus aureus is the most common causes of skin infections in patients with MF/SS. However, the role of infectious agents and their effects on the clinical course is controversial. In this study, we aimed to assess the prevalence of the colonization of bacterial pathogens among individuals with MF/SS in comparison with control subjects.
Materials and Methods: Sixty-six patients with MF/SS and 66 healthy control subjects were included in this study. The subjects were swabbed in the nose, throat and axilla and the samples were evaluated according to the Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) criteria.
Results: The mean age of the patients was 55.9±14.8 years (range: 21-84 years). Forty-eight patients were with ≤stage 2A, 18 were ≥stage 2B SS and MF. No statistically significant difference was observed in the frequency of pathogenic bacteria colonization in the nose and axilla between the two groups. However, in the throat it was statistically higher in MF/SS (p=0.001). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of S.aureus colonization. The frequency of pathogenic bacteria colonization in the throat cultures were significant (p=0.004) for patients with late stage disease compared to those with early stages, but this was not shown in axilla and nose cultures.
Conclusion: In this study, bacterial colonization in the throat and nasal carriage of S.aureus were found to be higher in patients with MF/SS. Further studies on the benefits of controlling this problem, possibly with simple and inexpensive methods that might ameliorates the symptoms such as itching, scaling and erythema are needed.

Keywords: Cutaneous T-cell lymphoma, infection, staphylococcus aureus


Mikozis fungoides tanısı alan hastalarda bakteri kolonizasyonunun değerlendirilmesi

Bengü Nisa Akay1, Nehir Parlak2, Hatice Şanlı1, Alpay Azap3
1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı, Ankara
2Prof. Dr. Celal Ertuğ Etimesgut Devlet Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği, Ankara, Türkiye
3Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Mikozis fungoides (MF) derinin en sık görülen kutanöz T hücreli lenfomasıdır (KTHL). İnfeksiyon oluşumu MF’li hastalarda en sık komplikasyonlardandır. MF/Sezary sendromlu (SS) hastalarda deri infeksiyonlarının en yaygın patojeni Staphylococcus aureusdur (S.aureus). İnfeksiyon ajanlarının, MF/SS’nin oluşumundaki rolü ve hastalığın klinik seyrine etkileri ise tartışmalıdır. Bu çalışmada MF/SS’li hastalarda, burun, aksilla ve boğazda patojen bakteriyel ajan kolonizasyonunun kontrol grubu ile karşılaştırıldığında yaygınlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 66 MF/SS’li hasta ve kontrol grubunu oluşturmak üzere 66 sağlıklı kişi dahil edildi. Hastalardan burun, boğaz ve aksilla kültürleri alındı ve Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) standartlarına göre değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 66 MF/SS’li hastaların yaş ortalaması 55,96±14,82 yıldı (21-84). MF’li hastaların 48’i ≤evre 2A, 18’i ≥evre 2B ve Sezary sendromuydu (SS). MF/SS’li hastalarda burunda ve aksillada patojen bakteri kolonizasyon sıklığı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken, boğazda patojen bakteri kolonizasyonu MF/SS lehine istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturdu (p=0,001). S.aureus kolonizasyon sıklığı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,234). Erken evre MF’li hastalar, geç evre MF/SS’li hastalar ile boğazda patojen bakteri kolonizasyon sıklığı açısından karşılaştırıldığında geç evre lehine istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken (p=0,004), aksilla ve burun kültürlerinde fark saptanmadı.
Sonuç: Bu çalışmada MF/SS’li hastalarda boğazda bakteri kolonizasyonu ve burunda S.aureus taşıyıcılığı yüksek bulundu. Bu problemin basit ve maliyet etkin yöntemlerle kontrol altına alınması ile kaşıntı, kızarıklık ve skuamasyon gibi semptomlar üzerine düzeltici etkilerinin olup olmayacağı konusunda çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kutanöz T-hücreli lenfoma, infeksiyon, staphylococcus aureus


Bengü Nisa Akay, Nehir Parlak, Hatice Şanlı, Alpay Azap. Evaluation of bacterial colonization in patients with the diagnosis of mycosis fungoides. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2014; 48(4): 219-223

Corresponding Author: Nehir Parlak, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar