Vulval edema in pregnancy [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2003; 37(4): 282-284

Vulval edema in pregnancy

İlgül Zeren Bilgin1, Ahmet Karaman1, Özlem Doğu1

Background: Pregnancy is a physiological condition that affects almost all organs including skin. Reports concerning dermatological problems during pregnancy and their medical management are extremely rare. Vulval edema during pregnancy is an uncommon skin finding which can be a sign of allergic, inflammatory, neurological or traumatic factors that affects vascular and/or lymphatic systems. We report a 20-year-old woman, 32-week pregnant, who gave a 2- week history of painful swelling at her labia majora. She had no response to various medications (oral antihistaminics, topical dermatological solutions, etc). Her dermatological examination revealed skin colored, severe vulval swelling which was nonpitting and tense, so making it impossible for her to have a vaginal delivery. No allergic, inflammatory, neoplastic, neurological and traumatic factor was implicated either by history or by laboratory investigations. Her labial swelling became more pronounced and painful during two weeks of our hospitalization period. We decided to drain excessive fluid accumulation and relieve the pain by using sterile injection needles at the vulval area. With this method, vulval edema regressed dramatically and did not occurred again during the following days until delivery.

Keywords: Pregnancy, vulval edema


Gebelikte vulva ödemi

İlgül Zeren Bilgin1, Ahmet Karaman1, Özlem Doğu1
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği

Gebelik, deri dahil tüm organları etkileyen fizyolojik bir durumdur. Gebelikteki dermatolojik problemler ve tedaviler ile ilgili bildiriler ise sayıca azdır. Gebelikte görülen vulva ödemi, ender görülen bir deri bulgusu olup, vasküler ve/veya lenfatik sistemi etkileyen allerjik, inflamatuar, nörolojik veya travmatik etkenlerin sonucunda oluşabilir. 20 yaşında, 32 haftalık gebeliği olan ve labia majorlarında iki hafta önce başlayan ağrılı şişlik nedeniyle başvuran bir olgu sunuyoruz. Oral antihistaminiklere ve çeşitli topikal dermatolojik solusyonlara yanıt alamadığını belirten hastanın dermatolojik muayenesinde; vajinal doğum yapmasını engelleyecek boyutta yaygın, basmakla gode bırakmayan, gergin, deri renginde vulva ödemi saptandı. Anamnez ve laboratuar araştırmaları ile herhangi bir allerjik, inflamatuar, neoplastik, nörolojik ve travmatik faktör bulunamadı. Hastanede kaldığı iki haftalık dönemde labial şişlik ve ağrı giderek arttı. Ağrıyı gidermek ve aşırı sıvı birikimini drene etmek için vulva bölgesine steril enjektör uçları yerleştirildi. Bu yöntemle, vulva ödemi dramatik bir biçimde geriledi ve hasta doğum yapıncaya kadar tekrar oluşmadı.

Anahtar Kelimeler: Gebelik, vulva ödemi


İlgül Zeren Bilgin, Ahmet Karaman, Özlem Doğu. Vulval edema in pregnancy. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2003; 37(4): 282-284


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
PubMed
Google Scholar