Biologic therapy for psoriasis. [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2005; 39(4): 233-240

Biologic therapy for psoriasis.

Özlem Özbilir, Ayla Gülekon
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Psoriasis is a T-cell mediated disease. Recent developments in pathogenesis of this common immun disease suggest that some biological agents have clinical efficacy in treating psoriasis. This agents include chimeric antibodies, fusion proteins and recombinant cytokines. Compared with conventional systemic treatments, these new agents show more safety profile and efficacy because of targeting spesific T cell activity. This article provides information on immunopathogenesis of psoriasis and biological treatments, also reviews the studies about agents use in psoriasis.

Keywords: Psoriasis, biologic therapy


Psöriaziste Biyolojik Tedaviler

Özlem Özbilir, Ayla Gülekon
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı

Psöriazis, T hücre aracılı bir hastalıktır. Bu sık rastlanan immün hastalığın patogenezindeki son gelişmeler, birtakım biyolojik ajanların bu hastalığın tedavisinde klinik etkinliği olduğunu göstermiştir. Bu ajanlar arasında şimerik antikorlar, füzyon proteinleri ve rekombinant sitokinler yer alır. Spesifik olarak T hücre aktivitelerini hedeflemeleri nedeniyle bu yeni ajanlar, geleneksel tedaviler ile karşılaştırıldıklarında daha iyi güvenlik profili ve etkinlik sergilemektedirler. Bu makalede psöriazis immünopatogenezi ve biyolojik tedavi ajanlarının özellikleri hakkında bilgi sunulmakta ve bu ajanların psöriaziste kullanımlarına yönelik çalışmalar özetlenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Psöriazis, biyolojik tedaviler


Özlem Özbilir, Ayla Gülekon. Biologic therapy for psoriasis.. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2005; 39(4): 233-240

Corresponding Author: Ayla Gülekon, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar