The interaction of osteopontin and related cytokin levels with disease activity, treatment and comorbidities in psoriasis vulgaris [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2013; 47(3): 142-147 | DOI: 10.4274/turkderm.55798  

The interaction of osteopontin and related cytokin levels with disease activity, treatment and comorbidities in psoriasis vulgaris

Işıl Bulur1, Ayla Gülekon2, Özlem Erdem3, Ayşegül Atak Yücel4, Sevinç Çelik3, Arzu Aral4
1Departmant Of Dermatology, Ahi Evran University Hospital, Kırşehir
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri Ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Ankara
4Departmant Of Immunology, Gazi University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey

Background and Design: The IL23/Th17 axis is an exciting new pathway in the pathogenesis of psoriasis. OPN is a recently defined phosphorylated acidic glycoprotein which has an effect on psoriasis especially over Th1/Th17 cells. We aimed to understand the role of OPN and Th1/Th2 pathway in the immunopathogenesis of psoriasis, assess its relationship with disease severity and introduce the potential target molecules for therapeutic intervation in psoriatic patients.
Material and Method: Our study included 34 psoriatic patients. 17 patients were treated with corticosteroid/calsiporiol in topical treatment group and 17 patients were treated with methotrexate in the systemic treatment group. OPN and TNF-α, IFN-g, IL-12, IL-23, IL-17 levels were evaluated at the serum and skin samples. The results were compared between topical and systemic treatment groups, before and after treatment.
Results: OPN, TNF-α, IFN-g, IL-23, IL-17 levels in serum and skin samples were statistically insignificant before treatment in psoriatic patients (p˃0,05). No correlation was found between the severity of psoriasis with serum cytokin levels and OPN. IFN-γ and IL-17 levels were decreased significantly in each of the two patient groups after treatment (p<0,025). OPN, TNF-α, IL-23 levels did not change with treatment (p˃0,025). The posttreatment serum levels of OPN were decreased statistically in the systemic treatment group, whereas OPN levels were decreased in skin samples in topical treatment group after treatment. The increase of OPN, TNF-α, IFN-g, IL-23, IL-17, IL-12 levels together with the accompanied comorbidities were not found to be statistically significant.
Conclusion: All of these results showe that IFN-γ, TNF-α, IL-23, IL-12, IL-17 and OPN levels increase both in the lesion and serum in psoriasis patients, however further investigation should be made in order to assess their role in the immunupatogenesis of psoriasis and their relationship with the disease and comorbidities.

Keywords: psoriasis, ostopontin, cytokine


Psoriasis vulgariste osteopontin ve ilişkili sitokin düzeylerinin tedavi, hastalık aktivitesi ve komorbiditeler ile ilişkisi

Işıl Bulur1, Ayla Gülekon2, Özlem Erdem3, Ayşegül Atak Yücel4, Sevinç Çelik3, Arzu Aral4
1Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar Bölümü, Kırşehir
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri Ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Ankara
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İmmünoloji Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: IL23/Th17 aksı psoriasis patogenezinde heyacan uyandıran yeni bir yolaktır. Osteopontin Th1/Th17 yolağı üstünden psoriasisde etki gösteren yeni tanımlanan fosforile glikoasidik glikoproteindir. Bizde çalışmamızda serum ve deri örneklerinde OPN, IFN-γ, TNF-α, IL-12, IL-23, IL-17 düzeylerini değerlendirerek, psoriasis immünpatogenezinde OPN, Th1/Th1 yolağının rolünün anlaşılması, hastalık şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesini ve tedaviye yönelik araştırmalar için hedef moleküllerin ortaya konulmasını amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza topikal kortikosteroid/kalsipotriol tedavisi alan 17 ve sistemik olarak metotreksat alan 17 olmak üzere toplam 34 psoriasis hastası dahil edilmiştir. OPN ve IFN-γ, TNF-α, IL-12, IL-23, IL-17 düzeyleri serumda ve deri örneklerinde değerlendirilmiştir. Sonuçlar tedavi öncesi ve sonrasında topikal ve sistemik tedavi grupları arasında karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Psoriasis hastalarında tedavi öncesinde serum ve deri örneklerinde OPN, IFN-γ, TNF-α, IL-23, IL-17, IL-12 düzeyleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p˃0,05). Psoriasis şiddeti ile serum sitokin düzeyleri ve OPN arasında anlamlı korelasyon bulunmamıştır. Tedavi sonrasında deri örneklerinde IFN-γ ve IL-17 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlenmiştir (p<0,025). OPN, TNF-α, IL-23 düzeylerinde ise tedavi ile anlamlı değişim saptanmamıştır (p˃0,025). Tedavi sonrasında topikal tedavi grubunda deri örneklerinde, sistemik tedavi grubunda ise serum örneklerinde OPN düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş görülmüştür (p<0,025). OPN, IFN-γ, TNF-α, IL-23, IL-17, IL-12 düzeylerindeki artış ile eşlik eden komorbiditeler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Sonuç: Tüm bu sonuçlar psoriasis hastalarında lezyonda ve serumda IFN-γ, TNF-α, IL-23, IL-12, IL-17 ve OPN düzeylerinin arttığını göstermekle beraber psoriasis immünpatogenezindeki yerleri, hastalıkla ve komorbiditeler ile ilişkilerini değerlendirmek amacı ile daha ileri çalışmaların gerekli olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: psoriasis, osteopontin, sitokin


Işıl Bulur, Ayla Gülekon, Özlem Erdem, Ayşegül Atak Yücel, Sevinç Çelik, Arzu Aral. The interaction of osteopontin and related cytokin levels with disease activity, treatment and comorbidities in psoriasis vulgaris. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2013; 47(3): 142-147

Corresponding Author: Işıl Bulur, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar