Clinical Success With Imiquimod Alone and In Combination With Intralesional Interferon In Basal Cell Carcinoma [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2013; 47(4): 239-242 | DOI: 10.4274/turkderm.88319  

Clinical Success With Imiquimod Alone and In Combination With Intralesional Interferon In Basal Cell Carcinoma

Hayriye Sarıcaoğlu1, İpek Üner1, Ayşegül Turan1, Emel Bülbül Başkan1, Hakan Turan1, Şaduman Balaban Adım2
1Uludag University Medical Faculty, Dermatology And Venereology Department, Bursa, Turkey
2Uludag University Medical Faculty, Pathology Department, Bursa, Turkey

Background: Basal cell carcinoma (BCC) is the most common type of skin cancer in humans. Surgery is still the gold standart for treatment of BCCs. However, there are also less-invasive, nonsurgical therapies such as imiquimod cream and intralesional interferon (IFN) alpha-2b for the patients who are poor candidates for surgery and who care cosmetic outcomes. Objective: We report 11 BCC cases with various subtypes successfully treated with either imiquimod alone or in combination with interferon alfa-2b.
Methods: Patients with various subtypes of histopathologically proven BCCs who were treated with imiquimod or combination of imiquimod and IFN alpha-2b between 2005-2010 years at our outpatient clinic are included in this report.
Results: Of 11 patients we reported, only 4 patients (3 infiltrative, 1 solid types) recieved intralesional interferon alpha-2b 3 million IU, 3 times a week combined with topical imiquimod. The rest 7 patients recieved only imiquimod 5% cream. All patients were cured with these regimens.
Conclusion: Imiquimod is found to be effective not only in superficial, but also infiltrative, solid, and nodular types. Intralesional interferon alpha-2b is also known to be effective in BCCs and it has a synergistic effect when combined with imiquimod.

Keywords: basal cell carcinoma, interferon, imiquimod


Bazal Hücreli Karsinomda Tek Başına veya İntralezyonel İnterferon ile Birlikte İmikimod Kullanımı ile Klinik Başarı

Hayriye Sarıcaoğlu1, İpek Üner1, Ayşegül Turan1, Emel Bülbül Başkan1, Hakan Turan1, Şaduman Balaban Adım2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri Ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye

Giriş: Bazal hücreli karsinom (BHK), insanlarda en sık görülen deri kanseri tipidir. BHK'ların tedavisinde cerrahi, halen altın standart olarak yerini korumaktadır. Buna rağmen, cerrahiye uygun olmayan ve kozmetik çıkarımları olan bireylerde imikimod krem ve intralezyonel interferon (IFN) alfa-2b gibi, daha az invaziv, cerrahi olmayan seçenekler de bulunmaktadır.
Amaç: Yalnız başına imikomid ya da imikimod ile kombine olarak interferon alfa-2b ile başarılı bir şekilde tedavi ettiğimiz değişik alt tiplerde 11 BHK vakasını sunduk.
Yöntemler: 2005-2010 yılları arasında polikliniğimizde histopatolojik olarak BHK oldukları kanıtlanmış, tek başına ya da IFN alfa-2b ile kombine olarak imikimod ile tedavi edilmiş çeşitli alt tiplerdeki hastalar bu rapora dahil edildi.
Olgular: Sunduğumuz 11 hastadan sadece 4 'ü (3 infiltratif, 1 solid tipler) topikal imikomoda ek olarak haftada 3 gün intralezyonel interferon alfa-2b 3 milyon IU tedavisi de aldı. Geri kalan 7 hasta sadece imikimod %5 krem kullandı. Tüm hastalarda bu tedavi seçenekleri ile tam iyileşme sağlandı.
Tartışma: İmikimod, sadece yüzeyel değil, aynı zamanda, infiltratif, solid ve nodüler tip BHK'larda da etkili bulundu. İntralezyonel interferon alfa-2b'nin de BHK'larda etkili olduğu ve imikimod ile kombine edildiğinde sinerjistik etki gösterdiği bilinmektedir.

Anahtar Kelimeler: bazal hücreli karsinom, interferon, imikimod


Hayriye Sarıcaoğlu, İpek Üner, Ayşegül Turan, Emel Bülbül Başkan, Hakan Turan, Şaduman Balaban Adım. Clinical Success With Imiquimod Alone and In Combination With Intralesional Interferon In Basal Cell Carcinoma. Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2013; 47(4): 239-242

Corresponding Author: Hayriye Sarıcaoğlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar