E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
A comparative analysis of acitretin and methotrexate in the treatment of lichen planus [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2025; 59(1): 7-12 | DOI: 10.4274/turkderm.galenos.2025.94659

A comparative analysis of acitretin and methotrexate in the treatment of lichen planus

Özge Sevil Karstarlı Bakay, Rahime Ekmekçioğlu
Pamukkale University Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Venereology, Denizli, Türkiye

Background and Design: Lichen planus (LP) is a common inflammatory dermatosis affecting people of all ages. Acitretin is one of the firstline systemic treatments; however, certain circumstances limit its use and encourage the search for alternative therapies. We aimed to compare the efficacy and safety of methotrexate as an alternative to acitretin.
Materials and Methods: This study retrospectively evaluated the treatment response, clinical characteristics, and demographic features of patients who received methotrexate or acitretin for LP between January 2021-2024. Patients who showed clinical improvement and required continued treatment to maintain control were classified as “clinical responders”. Patients who demonstrated a clinical response and remained clear after treatment discontinuation were classified as in “remission”. Patients whose symptoms did not improve with treatment or who continued to develop new lesions were considered “non-responders”.
Results: The study included 66 patients. The mean age of the patients was 53.4±9.6; 47 (71.2%) were female, and 16 (28.8%) were male. Thirty-one (46.9%) patients took methotrexate, and 35 (53.1%) took acitretin. The clinical response rate in patients receiving methotrexate (n=30; 96.7%) was significantly higher than in patients taking acitretin (n=28; 80%) (p<0.05). The predicted treatment response duration did not differ significantly (p>0.05) between the group taking methotrexate (15.9 weeks) and the group taking acitretin (13.8 weeks). There was no statistically significant difference in the number and duration of patients achieving remission and the side effect rate of the treatments (p>0.05).
Conclusion: Methotrexate and acitretin are effective and safe options in LP treatment. Multicenter randomized controlled trials are needed to develop treatment guidelines.

Keywords: Lichen planus treatment, acitretin, methotrexate, treatment efficacy

Liken planus tedavisinde asitretin ve metotreksatın karşılaştırmalı analizi

Özge Sevil Karstarlı Bakay, Rahime Ekmekçioğlu
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı, Denizli, Türkiye

Amaç: Liken planus (LP) her yaştan insanı etkileyen yaygın görülen bir enflamatuvar dermatozdur. Asitretin sistemik tedavilerde birinci basamak tedavilerden biridir; ancak bazı durumlar kullanımını kısıtlamakta ve alternatif tedavi arayışlarını teşvik etmektedir. Çalışmamızda asitretin alternatifi olarak metotreksatın etkinliğini ve güvenliğini karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2021-2024 tarihleri arasında LP tedavisi için metotreksat veya asitretin başlanan hastaların tedavi yanıtı, klinik ve demografik özellikleri retrospektif olarak incelendi. Hastaların metotreksat ve asitretin tedavilerine yanıtı analiz edildi. Klinik iyileşme gösteren, yeni lezyonları olmayan ve kontrolü sürdürmek için devam eden tedaviye ihtiyaç duyan hastalar “klinik yanıt” olarak sınıflandırıldı. Klinik yanıt gösteren ve tedavinin kesilmesinden sonra temiz kalan hastalar “remisyon” olarak sınıflandırıldı. Her iki tedaviyle semptomları gerilemeyen veya yeni lezyon çıkışları devam eden hastalar “tedaviye yanıtsız” kabul edildi.
Bulgular: Çalışmaya 66 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 53,4±9,6, kadın hasta sayısı 47 (%71,2) erkek hasta sayısı 16 (%28,8) idi. Hastaların 31’i (%46,9) metotreksat, 35’i (%53,1) asitretin kullanmaktaydı. Metotreksat 10-15 mg/hafta subkutan, asitretin 20-35 mg/gün oral olarak kullanılmıştı. Metotreksat kullanan hastalarda klinik yanıt oranı (n=30, %96,7), asitretin kullananlardan (n=28, %80) anlamlı olarak daha fazlaydı (p<0,05). Metotreksat kullanımı olan (15,9 hafta) grup ile asitretin kullanımı olan (13,8 hafta) olan grup arasında öngörülen tedavi yanıt süresi anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0,05). Remisyona ulaşan hasta sayısı ve süresi, tedavilerin yan etki oranı açısından istatistiksel açıdan anlamlı fark yoktu (p>0,05).
Sonuç: Metotreksat ve asitretin LP tedavisinde etkili ve güvenli seçeneklerdir. Tedavi kılavuzlarının düzenlenmesi için çok merkez randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Liken planus tedavisi, asitretin, metotreksat, tedavi etkinliği

Corresponding Author: Özge Sevil Karstarlı Bakay, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale