E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Assessment of YouTube videos about nail health and conditions in Turkish [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2025; 59(2): 45-53 | DOI: 10.4274/turkderm.galenos.2025.23281

Assessment of YouTube videos about nail health and conditions in Turkish

Ozan Erdem, Vefa Aslı Erdemir, Elif Ekin Alpdoğan, Süveyda Teko, Ahmet Sait Şahin, Peyruze Gül Daye, Mehmet Salih Gürel
İstanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Venereology, İstanbul, Türkiye

Background and Design: As YouTube becomes more popular as a source of health information, concerns about the reliability of its content are also increasing. While many studies have evaluated health-related content on YouTube, nail-related videos remain under-reviewed. This study aims to assess the engagement and quality of Turkish-language YouTube videos on nail health and disorders, focusing on their subject, content, creators, and sources of information.
Materials and Methods: A cross-sectional content analysis was conducted on 500 Turkish YouTube videos, collected using relevant keywords. Video data, including upload dates, duration, views, likes, and comments, were retrieved via a Python script using the YouTube Data API. Videos were categorized by uploader and person providing information in the video, and content quality was assessed using the Global Quality Scale (GQS). Descriptive statistics and non-parametric tests were used for data analysis.
Results: The most common video topics were ingrown toenail (39.0%), onychomycosis (31.8%), and nail health and care (9.4%), with the latter receiving the highest engagement in terms of views, likes, and comments. Although healthcare providers were the primary sources of information in 67% of the videos, independent non-healthcare content creators and patients attracted the most interaction. Healthcare professionals, particularly dermatologists, provided higher quality information in the videos than non-healthcare creators, yet these videos received less engagement. Videos containing herbal therapies and alternative medicine garnered the most attention but also had the lowest GQS scores.
Conclusion: Turkish-language YouTube content on nail health and disorders is primarily dominated by non-healthcare creators, who attract higher engagement despite lower content quality. A contrast exists between audience interactions and video quality. Patients seeking health information on YouTube should exercise caution to avoid being misinformed. Healthcare professionals should enhance their online presence by creating accurate and engaging content to ensure patients can access reliable information.

Keywords: Dermatology, nail diseases, nail disorders, nail health, social media, YouTube

Tırnak sağlığı ve hastalıkları ile ilgili Türkçe YouTube içeriklerinin değerlendirilmesi

Ozan Erdem, Vefa Aslı Erdemir, Elif Ekin Alpdoğan, Süveyda Teko, Ahmet Sait Şahin, Peyruze Gül Daye, Mehmet Salih Gürel
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: YouTube, sağlık bilgisi kaynağı olarak daha popüler hale geldikçe, içeriklerin güvenilirliği konusunda endişeler de artmaktadır. Birçok çalışma YouTube’daki sağlıkla ilgili içerikleri değerlendirmiş olsa da tırnak ile ilişkili videolar yeterince incelenmemiştir. Bu çalışma, tırnak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili Türkçe YouTube videolarının etkileşimini ve kalitesini, konuları, içerikleri, içerik oluşturucuları ve bilgi kaynaklarına odaklanarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında, ilgili anahtar kelimeler kullanılarak 500 Türkçe YouTube videosu üzerinde kesitsel bir içerik analizi yapılmıştır. Video verileri, yükleme tarihleri, süreleri, izlenme sayıları, beğeniler ve yorumlar dahil olmak üzere YouTube Data API kullanılarak bir Python betiği aracılığıyla toplanmıştır. Videolar, yükleyen kişi ve videoda bilgiyi sağlayan kişiye göre kategorize edilmiş ve içerik kalitesi Global Kalite Skalası (GQS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri analizi için tanımlayıcı istatistikler ve parametrik olmayan testler kullanılmıştır.
Bulgular: En sık video konuları tırnak batması (%39,0), onikomikoz (%31,8) ve tırnak sağlığı ve bakımı (%9,4) olup, tırnak sağlığı ve bakımı konusu en yüksek etkileşimi (izlenme, beğeni ve yorum) almıştır. Videoların %67’sinde sağlık profesyonelleri ana bilgi kaynağı olmasına rağmen, bağımsız sağlık dışı içerik üreticileri ve hastalar en fazla etkileşimi çekmiştir. Sağlık profesyonelleri, özellikle dermatologlar, sağlık dışı içerik üreticilerine kıyasla daha yüksek kalitede bilgi sağlamış, ancak bu videolar daha az etkileşim almıştır. Bitkisel tedaviler ve alternatif tıpla ilgili videolar en çok ilgiyi görmüş, ancak en düşük GQS puanlarına sahip olmuştur.
Sonuç: Tırnak sağlığı ve hastalıkları ile ilgili Türkçe YouTube içeriği büyük ölçüde sağlık dışı içerik üreticileri tarafından domine edilmekte olup, bu kişiler daha düşük içerik kalitesine rağmen daha yüksek etkileşim çekmektedir. İzleyici etkileşimleri ve video kalitesi arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. YouTube’da sağlık bilgisi arayan hastalar, yanlış yönlendirilmemek için dikkatli olmalıdır. Sağlık profesyonelleri, hastaların güvenilir bilgilere erişimini sağlamak amacıyla, doğru ve ilgi çekici içerikler oluşturarak çevrimiçi varlıklarını güçlendirmelidir.

Anahtar Kelimeler: Dermatoloji, tırnak hastalıkları, tırnak bozuklukları, tırnak sağlığı, sosyal medya, YouTube

Corresponding Author: Ozan Erdem, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale