Background and Design: Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is a chronic inflammatory disease of the oral mucosa that is characterized with painful recurrent ulcers. Although it is relatively common and well-defined the etiology and pathogenesis is unknown. The etiology of RAS is multifactorial. Aphthous ulcers resulting after systemic drug use have been published recently.
MATERIALS-METHODS: This study is designed for searching the probable role of systemic drug use in the etiology of RAS. Eighty patients with RAS who applied to our clinic and eighty healthy persons were studied. Clinical features were determined and medications taken were questioned.
RESULTS: Our study showed an association between non-steroidal antiinflammatory drugs (p<0,01), analgesics (p<0,01), myorelactans (p<0,01), antibiotics (p<0,05) use and RAS.
CONCLUSION: Previous case reports, a case control study and our study suggest a real link between non-steroidal antiinflammatory drugs and aphthous ulcers. Our study did not confirm a role of beta-blockers. The reason of this result may be the limited number of patients who were using these drugs.. All these data could be beneficial for treatment of patients with RAS, as healing may occur when the responsible drugs are discontinued.
Rekürren aftöz stomatit (RAS) oral mukozanın ağrılı, tekrarlayan ülseriyle karakterize kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. Sık görülen ve klinik özellikleri son derece iyi tanımlanan bu lezyonların etyolojisi ve patogenezi tam olarak bilinmemektedir. RAS etyolojisinde çok sayıda faktör rol oynamaktadır. Sistemik ilaç kullanımına bağlı gelişen aftöz stomatitle ilgili olarak son zamanlarda olgu bildirimleri bulunmaktadır. Bu çalışma RAS etyolojisinde sistemik ilaçların olası rolünü araştırmak amacıyla planlandı.
RAS şikayeti ile polikliniğimize başvuran 80 olgu çalışmaya alındı ve sağlıklı 80 kişi de kontrol grubu olarak değerlendirildi. Olguların klinik özellikleri belirlenerek, ilaç kullanımı sorgulandı. Çalışmamız non-steroid antienflamatuvar (p<0,01), analjezik (p<0,01), myorelaksan (p<0,01), antibiyotik (p<0,05) kullanımı ve RAS gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişkiyi gösterdi.
Daha önceki olgu bildirileri ve kontrollü yapılan bir çalışma ile bizim çalışmamız non-steroid antiinflamatuvar ilaçlarla aftöz ülserler arasında gerçek bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. Biz beta blokerlerin rolünü saptayamadık. Çalışmaya aldığımız hastaların pek azının beta bloker kullanıyor olması bu durumu açıklayabilir. Sorumlu ilaçların kesilmesi iyileşmeyi sağlayacağından bu sonuçlardan tedavide yararlanılabilir.