Aim: Mycosis fungoides (MF) is a cutaneous T cell lymphoma. The clinical and histophological diagnosis of early mycosis fungoides is usually diffucult. There is no special laboratory method for the diagnosis of MF disease and this is the most important problem in diagnosis and also follow up the effectiveness of treatment. Adenosine deaminase (ADA) activity is a non-specific marker of T cell activation. In the present study, we aimed to investigate the levels of plasma and tissue ADA in patients with mycosis fungoides and to determine if ADA is an activation criteria for this disease.
Materials and Medhods: The levels of ADA activities in both plasma and tissues were spectrophotometrically measured in 40 patients with MF and compared to those of 33 healthy subjects. Moreover, a subgroup analysis regarding ADA activities was performed in 17 patients who achieved complete remission after different kinds of treatments.
Results: Patients with MF had more significantly elevated plasma and tissue ADA activity levels than those of control groups (respectively p<0.001 and p<0.001). There was a statistically significant decrease the plasma and tissue ADA activity levels after remission when compared to initial values in 17 patients revealing complete remission (respectively p<0.001 and p<0.001). While there was no statistically significant differerence between MF patients in remission and controls in respect of tissue ADA activities (p>0.05); MF patients in remission were found to have higher plasma levels of ADA activities than those of controls (p<0.001).
Conclusion: These findings of the current study may provide an important clinical support for showing the roles of plasma and tissue ADA activity levels to predict disease activity in MF patients. In addition, levels of ADA activity measurements might be a marker to follow up in MF patients.
Amaç: Mikozis fungoides (MF) derinin T hücreli lenfomasıdır. Primer olarak deride gelişme gösteren malign T hücreler çeşitli klinik bulgulara yol açarlar. Erken dönem mikozis fungoides tanısını koyabilmek klinik ve histopatolojik olarak çoğu zaman zordur. Tanı ve takibinde karşılaşılan zorluklardan en önemlisi; aktivitesini belirtecek özel bir laboratuar yönteminin olmamasıdır. Adenozin deaminaz (ADA) T lenfosit aktivasyonun özgün olmayan bir göstergesi olarak kabul edilir. Bu çalışmada; MF’li hastalarda plazma ve doku ADA düzeylerinin ölçülmesi ve ADA’nın bu hastalık için bir aktivasyon kriteri olup olmadığının araştırılması amaçlandı.
Yöntem ve Gereçler: Çalışmada 40 MF ve 33 kontrol olgusunda spektrofotometrik yöntem kullanılarak plazma ve doku ADA aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca hasta grubu içerisinden takipler sonucunda remisyon kriterlerini tamamlayan ve remisyon olarak kabul edilen 17 hastanın bu dönemde değerlendirmeleri yapıldı.
Bulgular: Plazma ve doku ADA düzeyleri MF’li hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla, p<0.001 ve p<0.001). Remisyondaki 17 hastanın remisyon öncesi plazma ve doku ADA düzeyleri, remisyon dönemi ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptandı (sırasıyla, p<0.001 ve p<0.001). Remisyon dönemindeki hastaların doku ADA düzeyi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0.05). Ancak remisyonki hastaların plazma ADA düzeyleri kontrol grubunun plazma ADA düzeylerinden yüksekti ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001).
Sonuç: Bizim çalışmamızdaki bu bulgular plazma ve doku ADA düzeylerinin MF’nin aktivitesini yansıtmada değerli olabileceğini desteklemektedir. Ayrıca ADA düzeylerinin ölçümünün hastaların takibinde bir belirteç olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.