Background and Design: Association between lichen planus and hepatitis viruses, mainly hepatitis B virus (HBV) and hepatitis C virus (HCV), has been evaluated in many studies. Hepatitis G virus (HGV) is a RNA virus and its coinfection with HCV is frequently seen. The aim of the study is to determine whether there is an association between HGV and lichen planus.
MATERIAL-METHOD: 73 patients diagnosed as lichen planus with clinical and histopathological findings and 40 healthy controls were enrolled in the study. HGV-RNA, and HBsAg and anti-HCV due to their coinfection with HGV-RNA were investigated in serum samples of both groups. The lichen planus patients and the control group were compared regarding the prevalence rates of each viral marker.
RESULTS: HGV-RNA was not detected in the sera of either group. Only 3 (%4.1) patients in the lichen planus group had anti-HCV antibodies. The control group was negative for HCV antibody. 6 (%8.21) of the patients with lichen planus and 2 (%5) of the controls were positive for HBsAg. There was not statistically significant difference between the results of viral markers of the lichen planus patients and the control group (p>0.05).
CONCLUSION: It was determined that when serologically evaluated, HGV did not seem to be associated with lichen planus.
Hepatit B virus (HBV) ve hepatit C virus (HCV) başta olmak üzere, hepatit virusler ile liken planus arasındaki olası ilişki birçok çalışma ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Hepatit G virus (HGV) bir RNA virusu olup HCV ile koenfeksiyonuna sık olarak rastlanmaktadır. Bu çalışmada HGV ve liken planus arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya klinik ve histopatolojik bulgularla liken planus tanısı alan 73 hasta ve 40 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan tüm olguların serumlarında HGV-RNA yanında koenfeksiyon açısından HBsAg ve anti-HCV çalışılmış ve liken planuslu hastalar ve kontrol grubu her bir serolojik belirteçin prevalans oranları açısından karşılaştırılmıştır. Hasta ve kontrol grubuna ait serumların hiçbirinde HGV-RNA saptanmamıştır. Hasta grubunun sadece 3’ünde (%4.1) anti-HCV antikoru belirlenirken kontrol grubuna ait serumların hiçbirinde saptanmamıştır. Liken planuslu hastaların 6’sında (%8.21) ve kontrol grubundaki olguların 2’sinde (%5) HBsAg pozitif olarak belirlenmiştir. Viral belirteçler açısından liken planuslu hastalar ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, serolojik açıdan değerlendirildiğinde HGV ve liken planus arasında bir ilişki belirlenememiştir.
Anahtar Kelimeler: Hepatit B virus, hepatit C virus, hepatit G virus, liken planus