Background and Design: Prurigo pigmentosa (PP) is a common disease in Japan. Most reports other than those from Japan include Mediterranean countries. The aim of this report was to determine clinical and histopathologic features of seven cases seen in our outpatient clinics.
MATERIALS-METHODS: Data that belong to 7 patients (6 female, 1 male), age range 18-41, who had been administered to outpatient clinics of Hacettepe University Faculty of Medicine Deparment of Dermatology, and Acıbadem Hospital between 1998-2003, and had been diagnosed as PP clinically and histologically was retrospectively evaluated. Histopathologic findings were classified as suggested by Böer et al.
RESULTS: All patients complained about intense pruritus and pigmentation, and presented clinically with erythematous papules and reticular hyperpigmentation on the chest, back, and neck. Histopathological findings in all patients included features that belong to more than one stage.
CONCLUSION: Although PP is accepted as a rare disease, when the patients presented here, and those previously reported from Turkey are taken into consideration, we suggest that PP might be more common than its supposed frequency in Turkey. The histopathological findings support that the disease has a quite dynamic process.
Prurigo pigmentoza (PP) Japonya'da sık rastlanan ve etyolojisi bilinmeyen bir hastalıktır. Japonya dışındaki vakaların çoğu Akdeniz ülkelerinden bildirilmiştir. Bu çalışmada prurigo pigmentozanın klinik ve histopatolojik bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Acıbadem Hastanesi Dermatoloji Poliklinikleri'ne başvuran klinik ve histopatolojik olarak prurigo pigmentoza tanısı almış, yaşları 18-41 yaş arasında değişen 7 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Histopatolojik örnekler Böer ve arkadaşlarının tariflerine göre evrelendirildi. Tümü yoğun kaşıntı ve lekeler bırakan döküntü yakınmasıyla başvuran hastaların dermatolojik incelemelerinde gövde ön yüz, sırt ve boyunda yerleşen eritemli papüller ve retiküler hiperpigmentasyon saptandı. Hastaların tümünde birden fazla evreye ait histopatolojik özellikler bir arada izlendi. PP halen nadir rastlanan bir hastalık olarak kabul edilmektedir, ancak vakalarımız, şimdiye kadar Türkiye'den bildirilen diğer vakalar ile birlikte değerlendirildiğinde, prurigo pigmentozanın Türkiye'de sanılandan daha sık gözlendiğini düşündürmektedir. Histopatolojik bulgular hastalığın oldukça dinamik bir süreç olduğunu desteklemektedir.
Anahtar Kelimeler: Prurigo pigmentoza, pigmentasyon bozuklukları, patoloji