Antiphospholipid syndrome (APS) is an autoimmune disorder in which antiphospholipid antibodies (APA) are thought to be involved in the development of venous and/or arterial thrombosis. Many cutaneous manifestations have been described in patients with APS. Discoid lupus erythematosus (DLE) is reported as a rare cutaneous finding of APS.
A 22-year old man with a history of APS for two years has developed erythematous, violaceous and squamous plaques on his face. Histopathologic examinations showed findings consistent with DLE. Direct immunofluorescence examination demonstrated linear IgG and IgM deposition at the basal membrane zone.
As far as known, there is no study about the frequency of DLE in APS patients in the literature. However there are many reports about the presence of APA in patients with DLE. Most of these studies emphasized the importance of investigations of the anticardiolipin antibodies and APS symptoms in patients with DLE or subacute lupus erythematosus.
Antifosfolipid sendromu (AFS), arteryel ve/veya venöz tromboza yol açtığı düşünülen antifosfolipid antikorlarının oluşturduğu otoimmün bir hastalıktır. Antifosfolipid sendromu olan hastalarda birçok deri bulgusu tanımlanmıştır. Diskoid lupus eritematozus (DLE), AFS'nin nadir görülen bir deri bulgusu olarak bildirilmektedir.
2 yıldır AFS olan 22 yaşındaki erkek hasta, yüzünde gelişen eritematöz, violase ve skuamöz plakları nedeniyle polikliniğimize başvurdu. Lezyonların histopatolojik incelemesinde, DLE ile uyumlu bulgular, direkt immunfloresan incelemesinde bazal membran zonunda lineer IgG ve IgM birikintiler görüldü.
Literatürde, AFS olan olgularda DLE'nin görülme sıklığı ile ilişkili bir araştırmaya rastlanmamıştır. Buna karşılık, DLE'li olgularda antifosfolipid antikorlarının değerlendirildiği birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmaların çoğunda, DLE'li ve subakut kutanöz lupus eritematozuslu hastalarda antikardiyolipin antikorları ve AFS bulgularının araştırılması gereği vurgulanmaktadır.