Background and Design: This study aims to examine the characteristics of young Turkish academic dermatologists and identify the positive and negative aspects of being an academic dermatologist from their perspectives.
Materials and Methods: A cross-sectional, electronic questionnaire was mailed to dermatologists who work as an assistant professor or faculty member of dermatology in a university or training and research hospital in Turkey. The questions were prepared to evaluate views of young academic dermatologists on academic dermatology.
Results: A total of 37 assistant professors and faculty members of dermatology responded to the survey. The top three reasons for pursuing an academic career and the most satisfying and pleasing aspects of academic life were the opportunity to teach, do research, and deal with complex diseases. Compensation was the least frequently (5.4%) chosen reason to pursue an academic life. Insufficient time (70.3%) was stated to be the most challenging aspect of research activities. The most cited issues respondents stated that they needed support or education were data analysis (78.4%) and training abroad (67.6%).
Conclusion: To our knowledge, this is the first study to evaluate academic dermatology in Turkey. We believe that the present study results provide insight into academic dermatology and might help increase the awareness of the dermatology residents who pursue an academic career
Amaç: Çalışmamız ülkemizdeki genç akademisyen dermatologların özelliklerini değerlendirmeyi ve onların gözünden dermatoloji alanında akademisyen olmanın olumlu ve olumsuz yönlerini incelemeyi amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planlanan çalışmamızda, Türkiye’de bir üniversite veya eğitim ve araştırma hastanesinde, dermatoloji alanında, doktor öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olarak çalışan dermatologlara elektronik bir anket gönderilmiştir. Anket soruları genç akademisyen dermatologların, akademik dermatoloji hakkındaki görüşlerini değerlendirmek için hazırlanmıştır.
Bulgular: Çalışmamıza doktor öğretim üyesi ve öğretim görevlisi ünvanına sahip toplam 37 dermatoloji hekimi katılmıştır. Katılımcılar; akademisyenliği seçmelerinin en önemli nedenlerinin ve akademik yaşamın en tatmin edici yönlerinin, eğitim vermek, araştırma yapmak ve kompleks hastalıklarla uğraşmak olduğunu belirtmişlerdir. Maddi gelir, akademisyenliğin tercih edilmesinde en az etkili (%5,4) neden olarak saptanmıştır. Araştırma yapmanın en zorlayıcı yönünün, araştırma faaliyetleri için yeterli zaman olmaması (%70,3) olduğu öğrenilmiştir. Katılımcılar, desteğe veya eğitime en çok ihtiyaç duydukları konuların, araştırma istatistiklerinin yapılması (%78,4) ve yurtdışında eğitim tecrübesi (%67,6) olduğunu ifade etmişlerdir.
Sonuç: Çalışmamız, bildiğimiz kadarıyla, Türkiye’de dermatoloji alanında akademisyenliği değerlendiren ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Çalışmamızın sonuçlarının, ülkemizde akademik dermatoloji hakkında bilgi sağladığına ve akademik hayata devam etmek isteyen dermatoloji hekimlerinin farkındalığını artırmaya yardımcı olabileceğine inanıyoruz.