Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Androgenetik alopesi hem erkek hem de kadınlarda en sık saç kaybı nedenidir. Gelişiminde genetik faktörler ve androjenler sorumludur. Hirsutizm, akne, sebore gibi diğer hiperandrojenemik bulgular ve hormonsal değişikliklerle birlikte görülebilir. Polikistik over sendromu kadınlardaki en sık hiperandrojenemi sebebidir. Biz çalışmamızda androgenetik alopesili kadınlarda hiperandrojenemik diğer bulguları, hormonsal ve metabolik değişiklikleri ve ayrıca polikistik over sendromunu araştırdık. Hirsutizm %40, akne %20, sebore %25 oranında saptandı. Bazı hastalarda androjen ve lipid değerlerinde yükselme görüldü. Klinik olarak hastaların %37’sine polikistik over sendromu tanısı konuldu. Sonuç olarak kadınlarda androgenetik alopesi, hiperandrojenemi ve hiperandrojenemik bulgularla birlikte olabilir bu amaçla polikistik over sendromu gibi hormonsal nedenler araştırılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Androgenetik alopesi, hirsutizm, akne, sebore, hormon, polikistik over sendromuBackground and design: Androgenetic alopecia (AGA) is an androgen dependent and genetically mediated type of alopecia. It is the most frequent cause of hair loss. Androgen mediated symptoms such as seborrhea; acne, hirsutism and AGA may be related to polycystic ovary syndrome (PCOS) in women. In this study, the percentages of other androgen dependent symptoms and PCOS were detected in women with AGA. MATERIALS-METHODS: This study included 59 women between the ages of 16-40 with AGA. Dermatological and gynecological examination and pelvic ultrasound were performed. Serum glucose, lipids, liver and kidney function tests and hormonal tests were measured. RESULTS: Hirsutism was present in 40%, acne in 20%, and seborrhea in 25%, and PCOS in 37% of 59 women with AGA. Some patients had dyslipidemia and some had hyperandrogenism. CONCLUSION: Androgen dependent symptoms were important in AGA patients. The most important coincidence with AGA is hirsutism. Although hormonal profile showed minimal abnormalities in our patient groups, PCOS incidence was higher. In this respect, every patient with AGA must be evaluated about hyperandrogenemia and PCOS.
Keywords: Androgenetic alopecia, hirsutism, acne, seborrhea, hormone, polycystic ovary syndrome