E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Sayı : 59 Ek : 2 Yıl : 2025












































Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.

Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.

Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız

Kseroderma Pigmentozum varyant tipinde tanısal zorluklara bakış [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2025; 59(2): 63-65 | DOI: 10.4274/turkderm.galenos.2025.38093

Kseroderma Pigmentozum varyant tipinde tanısal zorluklara bakış

Gonca Saraç1, Özlem Dicle1, Yasemin Alanay2, Cuyan Demirkesen3, Sedef Şahin4
1Acıbadem Maslak Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul
2Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Pediatrik Genetik, İstanbul
3Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
4Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı, İstanbul

Kseroderma pigmentozum (XP), DNA onarım sistemindeki mutasyonlar nedeniyle ultraviyole ışınlarına bağlı hasarın tamirinin bozulduğu nadir bir otozomal resesif genodermatozdur. XP, yedi nükleotid eksizyon onarım eksikliği tipi (XPA’dan XPG’ye) ve bir varyant tip (XPV) olarak sınıflandırılır. Güneş yanığı reaksiyonunun daha az olduğu bilinen XPV alt tipinde tanı daha geç yaşta konulabilmektedir. Sunulmakta olan 10 yaşında başlayan çillenme, son 5 yıldır baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom öyküleri olan 33 yaşındaki erkek olguda sol subaurikular bölgede pigmente olmayan 6 mm çapında şüpheli nodüler lezyon tespit edilmiş, patolojik inceleme sonucunda malign melanom (MM) tanısı konulmuştur. Beraberinde yapılan genetik incelemede POLH geninde homozigot c.491- 6T>G mutasyonu tespit edilmiş ve hastaya XPV tanısı da konulmuştur. Olgumuzun XP’ye ait hafif klinik bulguları XPV tanısını, lezyonun atipik dermatoskopik özellikleri de klinik olarak MM tanısını zorlu kılmıştır. XPV hastalarında malign deri tümörlerinin görülme yaşı diğer gruplara göre daha geç, MM görülme sıklığının ise daha yüksek olduğu bildirilmektedir. Bu olgu, XPV hastalarında tanının gecikme sıklığını ve deri tümörlerinin tanısal zorluklarını vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kseroderma pigmentozum, malign melanom, dermatoskopi

Navigating diagnostic challenges in Xeroderma Pigmentosum variant type

Gonca Saraç1, Özlem Dicle1, Yasemin Alanay2, Cuyan Demirkesen3, Sedef Şahin4
1Acıbadem Maslak Hospital, Clinic of Dermatology, İstanbul, Türkiye
2Acıbadem University Faculty of Medicine, Division of Pediatric Genetics, Department of Pediatrics, İstanbul, Türkiye
3Acıbadem University Faculty of Medicine, Department of Pathology, İstanbul, Türkiye
4Acıbadem University Faculty of Medicine, Department of Dermatology, İstanbul, Türkiye

Xeroderma pigmentosum (XP) is a rare autosomal recessive genodermatosis caused by mutations in the DNA repair system, leading to impaired repair of ultraviolet (UV) radiation-induced damage. XP is classified into seven nucleotide excision repair-deficient types (XPA to XPG) and a variant type (XPV). Diagnosis can be made at a later age in the XPV subtype, where sunburn reactions are known to be less severe. In this case, a 33-year-old male patient with a history of freckling that began at age 10 and basal cell carcinoma and squamous cell carcinoma in the head and neck region over the past 5 years presented with a suspicious non-pigmented 6 mm nodular lesion in the left subauricular region. Pathological examination revealed a diagnosis of malignant melanoma (MM). Concurrent genetic analysis revealed a homozygous c.491-6T>G mutation in the POLH gene, confirming a diagnosis of XPV. The mild clinical features of XP in our patient made the XPV diagnosis challenging, and the atypical dermoscopic features of the lesion complicated the clinical diagnosis of MM. It is reported that the age of onset of malignant skin tumors in XPV patients is later than in other groups, and the frequency of MM is higher. This case highlights the frequent delay in diagnosis and the diagnostic challenges of skin tumors in XPV patients.

Keywords: Xeroderma pigmentosum, malignant melanoma, dermatoscopy

Sorumlu Yazar: Gonca Saraç, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale