Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Bazalyomalar genellikle tek lezyon halinde ve hiçbir neden olmaksızın ortaya çıkabildikleri gibi, açık tenli kimselerde ve uzun süre güçlü güneş ışınlarına maruz kalanlarda, X-ışınlarıyla tedavi görenlerde, yanık ve nadiren yara sikatrisleri üzerinde de gelişebilirler. Bowen hastalığı (BH), deri üzerinde kalıcı, giderek ilerleyen, düz eritemli skuamlı bir plak olup histolojik olarak bir in situ skuamöz karsinomdur. Etiyolojide en önemli etken güneş ışınlarıyken, güneş görmeyen alanlardaki BH'de ise, tedavi amaçlı veya meslek icabı maruz kalınan arseniktir. Porokeratozis Mibelli (PM) ender görülen ve çocukluktan itibaren uzun bir zaman dilimi içinde gelişerek atrofik sikatris bırakabilen bir keratinizasyon bozukluğudur. Bu sikatris alanları üzerinde spinalyoma ve/veya bazalyoma gelişebilmektedir. Geçmişte çiftçilik yaptığı ve uzun seneler güneşe maruz kaldığı öğrenilen 64 yaşındaki erkek hastamız, çok sayıda premalin ve malin dermatozu birarada sergilemesi açısından ilginç bulunmuştur. Bu olgu nedeniyle premalin ve malin dermatozlar etyolojik, klinik ve histopatolojik yönleriyle tartışılmış, ve güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemi vurgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Bazalyoma, Bowen hastalığı, porokeratozis MibelliBasal cell carcinomas (BCCs) usually appear as solitary lesions, with or without having definite causes such as long term solar exposure, overtreatment with X-ray irradiation, skin types 1 or 2, and burn or wound eschars. Bowen’s disease (BD), which usually appears as a permanent, progressive, flat, erythematous and squamous plaque, is a squamous carcinoma in situ. Solar exposure is the most important etiologic agent. The development of lesions, involving other than sun-exposed areas is favoured by chronic arsenic intake related to occupation or treatment. Porokeratosis of Mibelli (PM) is a rare disorder of keratinization, which developes in a long period of time, starting in childhood. There is risk of the development of squamous cell carcinoma (SCC) and/or BCC on the atrophic lesions of PM. We report a 64-year-old farmer who has developed coexisting BCC, BD and PM. In this article, we discussed etiologic, clinical and histopathologic aspects of these premalignant and malignant dermatoses, together with the importance of prevention from the harmful effects of the solar radiation.
Keywords: Basalioma, Bowen’s disease, porokeratosis of Mibelli