Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: Galektin ailesinin güçlü bir proinflamatuvar ajanı olan galektin-3’ün inflamasyon için anahtar rol oyanayan doku ve T lenfositler başta olmak üzere hücrelerde bulunduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada T hücre aracılı inflamauvar bir hastalık olan psoriasis vulgariste serum galektin-3 düzeylerinin saptanması ve klinik şiddet ile korelasyonunun araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Psoriasis vulgaris tanısı olan 33 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Olguların psoriasis alan şiddet indeksi (PAŞİ) skorlamaları yapılarak kaydedildi. Psoriasis olguları PAŞİ skorlarına göre Grup I, II ve III şeklinde sınıflandırıldı. Serum galektin-3 düzeyi ELISA yöntemine göre ölçüldü.
Bulgular: Serum galektin-3 düzeyi psoriasis vulgaris hastalarında kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı olmakla beraber minimal bir düşüklük göstermekteydi. (p=0,012). Psoriasis olgularının serum galektin-3 düzeyi ve PAŞİ skorları arasındaki korelasyon açısından yapılan incelemede ise anlamlı bir ilişkiye rastlanmadı. (Spearman’s rho=0,206, p=0,249)
Sonuç: Psoriasis hastalarında serum galektin-3 düzeyi, hastalığın etyopatogenezinde ve aktivasyonunun takibinde önemli bir rol oynamamakta gibi gözükmektedir.
Background and Design: In view of the evolving knowledge about the presence of the potent proinflammatory galectin-3,
a member of the galectin family, in the cells (mainly T-lymphocytes) playing a key role in the inflammation process. We aimed to
determine the serum galectin-3 levels in patients with psoriasis vulgaris, a T-cell-mediated inflammatory disease, and to investigate the correlation between these levels and disease activity.
Material and Method: Thirty-three patients with psoriasis vulgaris and 30 healthy subjects were included in this study. The psoriasis area and severity index (PASI) was calculated and recorded for each patient. The patients were classified in three groups as group I, II and III according to their PASI scores. Serum galectin-3 level was analyzed by ELISA method.
Results: Serum galectin-3 level in psoriasis vulgaris patients was found to be minimally, although statistically significantly, lower than the control group (p=0.012). We could not detect any correlation between serum galectin-3 level and PASI scores (Spearman’s rho=0.206, p=0.249).
Conclusion: It seems that serum galectin-3 level is not an important factor in the ethiopathogenesis of psoriasis vulgaris and,
therefore, cannot be used as a reliable indicator of exacerbation during follow-up.