Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: Leptin aynı zamanda inflamatuvar süreçlerde de yeralan bir nöroendokrin hormondur. Behçet hastalığının patogenezinde önemli bir uyarıcı olan proinflamatuvar sitokinler leptin düzeylerini düzenlerler. Bu çalışmada, Behçet hastalarında leptin düzeylerinin kontrollerle karşılaştırılması ve hastalık aktivitesi ile korelasyonu amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Elli üç Behçet hastası (28 aktif ve 25 inaktif) ve 22 kontrol çalışma grubunu oluşturmuştur. Leptin tayinleri ticari kitler kullanılarak ELİSA yöntemi ile çalışılmıştır. Eritrosit sedimentasyon hızı ve C-reaktif protein de saptanmıştır.
Bulgular: Leptin düzeyleri Behçetli hastalarda kontrollere kıyasla artmıştı, ancak hastalık aktivitesi ile korele değildi.
Sonuç: Leptinin Behçet hastalığı patogenezinde bir rolü olabilir.
Background and Design: Leptin is a hormone, which regulates neuroendocrine function and also is involved in inflammatory processes. Proinflammatorycytokines, important inducers in the pathogenesis of Behçet’s disease, up-regulate the leptin levels. In this study, we aimed to compare leptin levels in patients with Behcet’s disease to those in controls and to investigate the correlation between leptin levels and disease activity.
Material and Method: Fifty-three patients with Behçet’s disease (28 active and 25 inactive) composed the study group and 22 subjects-the control group. Leptin analyses were done by ELISA method using commercial kits. Erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein levels were also measured.
Results: Leptin levels were increased in patients with Behçet’s disease compared to controls. Leptin did not correlate with disease activity.
Conclusion: Leptin might have a possible role in the pathogenesis of Behcet’s disease.