Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: Alopesi areata (AA), hastalar üzerinde psikolojik etkileri olan, sık görülen, kronik, otoimmün bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasında ve alevlenmesinde sıkıntı ve psikolojik faktörler rol oynamaktadır. Çalışmamızda AA hastalarında nörotrofinler (NT) ile psikolojik distres arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 50 AA hastası ve kontrol grubu olarak 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Psikolojik distresin değerlendirilmesinde Sıkıntıya Dayanma Ölçeği (SDÖ) ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21 (DASS-21) kullanıldı. Serum NT düzeyleri [beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), sinir büyüme faktörü (NGF), nörotrofin-3 (NT-3) ve nörotrofin-4 (NT-4)] ölçüldü.
Bulgular: AA hastalarında DASS-21 puanları daha yüksek, DTS puanları ise daha düşük bulundu. Serum BDNF ve NT-3 düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. AA grubunda kontrol grubuna göre, serum NGF düzeyi anlamlı olarak yüksek bulunurken, NT-4 düzeyi anlamlı olarak düşük bulundu. AA grubunda BDNF ile stres alt ölçeği puanları arasında da aynı yönde anlamlı ilişki bulundu; kontrol grubunda ise serum NT düzeyleri ile DASS-21 ve SDÖ skorları arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı.
Sonuç: Çalışmamız AA ile psikolojik faktörler ve NT’ler arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. AA, stres ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların ortak patofizyolojisini daha iyi anlamak için AA ile stres nöroimmünolojisi arasındaki ilişkiyi araştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Background and Design: Alopecia areata (AA) is a common, chronic, autoimmune disease that causes psychological effects on patients. Distress and psychological factors play roles in the onset and flares of the disease. We aimed to evaluate the relationship between neurotrophins (NT) and psychological distress in AA patients.
Materials and Methods: The study included 50 AA patients and 50 healthy volunteers as a control group. The Distress Tolerance Scale (DTS) and the Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21) were used in the evaluation of psychological distress. Serum levels of NTs [brain-derived neurotrophic factor (BDNF), nerve growth factor (NGF), neurotrophin-3 (NT-3), and neurotrophin-4 (NT-4)] were measured.
Results: Scores of DASS-21 were found to be higher, and scores of DTS were found to be lower in AA patients. Serum BDNF and NT-3 levels did not differ significantly between groups. While the serum NGF level was significantly higher, the NT-4 level was significantly lower in the AA group than in the control group. In the AA group, a similar significant relationship was found between BDNF and stress subscale scores; in the control group, no significant correlation was found between serum NT levels and DASS-21 and DTS scores.
Conclusion: Our study supports the relationship between AA, psychological factors, and NTs. More studies are needed to investigate the relationship between AA and stress neuroimmunology to understand better the common pathophysiology of AA, stress, and various psychiatric diseases.