Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: İç Anadolu bölgesinde tüm vücutta görülen keratinöz kist tipleri arasındaki yaş, cinsiyet, lokalizasyon, boyut ve histopatolojik özellikler arasındaki ilişkiyi retrospektif olarak değerlendirmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çankırı devlet hastanesi kayıtları 2011-2012 yıllarını kapsayan iki yıllık süre zarfında keratinöz kist tanısı almış hastaların, yaş, cinsiyet, lezyonun anatomik lokalizasyonu ve lezyon boyutu açısından tarandı. Patoloji preparatları tekrar değerlendirilerek tanılar teyid edildi.
Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 42,3 olan 418 hasta (%41,6’sı kadın, %58,4’ü erkek ) dahil edildi. Kistlerin ortalama boyutu 13,8 mm olup, 16,3 mm ile pilar kistlerin daha büyük olduğu saptandı. Kistlerin %60,8’i epidermal inklüzyon kisti, %39,2’si ise pilar kist olarak belirlendi. Pilar kisti bulunan hastaların yaş ortalaması 45,8 yıl olup diğer gruptan daha ileri yaşta oldukları saptandı. Kistler lokalizasyon olarak en sık saçlı deride (%44,3), takiben yanakta (%18,7) izlendi. Kadınlarda pilar kist (%62,8) daha sık görülürken, erkeklerde (%72) epidermal inklüzyon kistleri daha fazla saptandı. Lokalizasyon ile cinsiyet arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinde saçlı deri %62,7 oranı ile kadınlarda en sık lokalizasyon olarak saptanırken, diğer tüm lokalizasyonların erkeklerde daha sık görüldüğü belirlendi. Lokalizasyon ve kist boyutlarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı değerlere ulaşıldı.
Sonuçlar: Keratinöz kistlerin en büyük boyutlarına üst ekstremite lokalizasyonunda rastlandı ve bunu sırasıyla, burun, saçlı deri ve gövde yerleşimli kistlerin takip ettiği görüldü. Gövde, saçlı deri, alt ekstremite ve göz kapağı yerleşimli kistlerin daha ileri yaşlarda görüldüğü tespit edildi. Benzer şekilde lokalizasyon ile cinsiyet dağılımı arasında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Saçlı deri yerleşimli kistler en sık kadınlarda izlenirken, diğer tüm lokalizasyon yerleşimli kistlerin erkeklerde sık olduğu izlendi
Background and Design: A retrospective study on the clinical, demographic and pathological features of keratinous cysts of the whole body seen in the Central Anatolia Region of Turkey.
Material and Methods: We retrospectively analyzed the medical records of patients with keratinous cysts of the body who attended Çankırı State Hospital between 2011 and 2012. Age, gender, histologic diagnosis, anatomic localization and diameter of the lesion were recorded. The pathology specimens were reevaluated and the histopathologic diagnoses were confirmed.
Results: The mean age of the 418 patients was 42.3 years. Hundred and sevety-four of them (41.6%) were female and 244 of them (58.4%) were male. Epidermal inclusion cysts (60.8%) were more common than pilar cysts (39.2%). The mean diameter of the cysts was 13.8 mm, pilar cysts (16.3 mm) were larger than the others. The patients with pilar cysts were older with the mean age of 45.8 years. The scalp was the most commonly affected site (44.3%), predominantly with pilar cysts (84.8%) and with female predominance. Pilar cysts were seen in females more often with the percentage of 62.8. Male predominance was detected for all body sites except for the scalp with the female predominance (62.7%).
Conclusion: The biggest sizes of the keratinous cyts were seen on the upper extremities followed by the nose, scalp and the chest. Chest, scalp, lower extremity and eyelid cysts were determined in older patients. The cysts placed on the scalp were more often found in females while male predominance was observed for all body sites except for the scalp.