Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Darier hastalığı kıl foliküllerinin etkilendiği, hiperkeratotik papüllerle karakterize genetik geçişli bir dermatozdur. Bu hastalıkta sıklıkla gövde ve saçlı deri etkilenir. Komedonal darier hastalığı Darier hastalığının nadir bir subtipidir. Tipik klinik bulguların yanı sıra komedonal lezyonlara rastlanır. Olgumuz, bilateral aksiller bölgede, meme altlarında ve gövdede hiperkeratotik papüler lezyonların ve komedonal lezyonların görüldüğü 59 yaşında kadın hastaydı. Histopatolojik incelemede fokal parakeratoz odakları, bu odaklar içerisinde akantolitik diskeratotik hücreler, bazofilik nükleer artıklar, yarıklar, dermiste ödem ve perivasküler nonspesifik mononükleer hücre infiltrasyonu izlendi. Komedonal Darier hastalığının, Darier hastalığının nadir bir formu olması ve literatürde komedonal Darier ile ilgili az sayıda olgu bulunması nedeniyle olgumuzu sunmayı uygun gördük.
Anahtar Kelimeler: Darier hastalığı, genetik geçişli dermatoz, komedonDarier's disease is an inherited dermatosis of hair follicles characterized by hyperkeratotic papules. The trunk and scalp are usually affected. Comedonal Darier's disease is a rare subtype of Darier's disease. Comedonal lesions are seen beside the typical signs. Our case was a 59-yearold woman presented with hyperkeratotic papules and comedonal lesions on her bilateral axillary area and trunk, and below the breasts. Focal parakeratosis, acantholytic dyskeratotic cells in these focuses, basophilic nuclear dusts, clefts, edema and perivascular nonspecific mononuclear cells infiltrations in dermis were found in histopathological investigations. We decided to report this case because comedonal Darier is a rare form of Darier's disease and there are only few reported cases in the literature.
Keywords: Darier's disease, inherited dermatosis, comedone