Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Akantozis nigrikans kıvrım bölgelerine yerleşme eğiliminde olan hiperpigmentli, kadifemsi ve verrüköz plaklarla karakterizedir. Hastalık endokrin bozukluklar, bazı ilaçlar, genetik sendromlar ve malinitelerle ilişkili olabileceği gibi, otozomal dominant geçişli kalıtsal bir tablo olarak da görülebilir. Akantozis nigrikans ve vitiligo beraberliğini bildiren az sayıda yayın bulunmaktadır. Akantozis nigrikans lezyonları hemen her zaman çift taraflı ve simetrik yerleşimlidir. Tek taraflı yerleşim nevoid bir gelişim şeklinde değerlendirilmektedir. Burada, her iki el sırtında vitiligo lezyonları ve tek taraflı aksiller akantozis nigrikansı bulunan 21 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Diğer kıvrım bölgelerinde benzer lezyonların olmadığı hastada obezite, ilaç alımı ve aile öyküsü yoktu. Yapılan biyokimyasal, hematolojik ve radyolojik incelemelerde endokrin bozukluk veya malinite bulgularına rastlanmadı. Klinik ve laboratuar bulguları ışığında nevoid akantozis nigrikans tanısı alan olgu, vitiligo ile akantozis nigrikans birlikteliğinin yeni bir örneği olarak değerlendirildi.
Anahtar Kelimeler: Vitiligo, pigmentasyon bozuklukları, akantozis nigrikans, nevus verrukozusAcanthosis nigricans is characterized by hyperpigmented, velvety and verrucous plaques with a predilection for flexures. It has been associated with endocrine disturbances, malignancies, administration of certain drugs, genetic syndromes and autosomal dominant transmission. The association of acanthosis nigricans with vitiligo has rarely been described. Acanthosis nigricans is always bilateral; unilateral localisation of the
lesions is considered to be a nevoid process. Here, we report a 21-year-old woman with unilateral axillary acanthosis nigricans associated with acral vitiligo lesions on both of her hands. Other intertriginous areas were intact. She was not obese and did not
describe drug intake or family history of similar skin lesions. Routine hematologic, biochemical and radiologic investigations showed no evidence of endocrinologic disorder or malignancy. According to the clinical and laboratory findings, nevoid acantosis nigricans was diagnosed, and we concluded that our case was another example of acantosis nigricans associated with vitiligo.