E-ISSN 2651-5164 / Print-ISSN 2717-6398
Cilt : 59 Sayı : 2 Yıl : 2025












































Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.

Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.

Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız

Pediatrik dermatofitozun klinik-mikolojik değerlendirmesi: Doğu Hindistan üçüncü basamak hastanesinin deneyimi [Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol]
Turkderm-Turk Arch Dermatol Venereol. 2025; 59(2): 39-44 | DOI: 10.4274/turkderm.galenos.2025.52333

Pediatrik dermatofitozun klinik-mikolojik değerlendirmesi: Doğu Hindistan üçüncü basamak hastanesinin deneyimi

Arya Bose1, Abheek Sil2, Loknath Ghoshal3
1Institute of Child Health, Department of Dermatology, Institute of Child Health, Kolkata, India
2PKG Medical College and Hospital, Department of Dermatology, West Bengal, India
3Malda Medical College, Department of Dermatology, West Bengal, India

Amaç: Dermatofitik enfeksiyonun süregelen yaygınlığı, çeşitli klinik görünümleri ile, her yaş grubunu etkileyerek dermatologları zorlamaya devam etmektedir. Bu nedenle, bu çalışma çocukluk çağı tinea enfeksiyonunun klinik, demografik ve mikrobiyolojik yönlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2019 ile Mart 2020 tarihleri arasında dermatofitoz tanısı almış 200 ardışık pediatrik hastada (14 yaş altı) tanımlayıcı, kesitsel bir çalışma yürütüldü. Tüm hastalara ayrıntılı öykü, kapsamlı klinik muayene, potasyum hidroksit ile direkt inceleme ve mantar kültürü ile mikrobiyolojik doğrulama yapıldı.
Bulgular: Çalışma popülasyonunun çoğunluğu (%44,5) 3 - < 9 yaş grubuna aitti ve ortalama yaş 6,1 +/- 3,3 yıldı ve genel olarak erkek egemenliği vardı. Hastaların üçte birinden fazlası (%39) ‘düşük’ sosyoekonomik tabakaya aitti ve kırsal alanlarda yaşıyordu. Hastaların %83,5'inde aile bireyleri arasında da benzer bir hastalık kaydedildi. Hastaların %9’unda kronik ve tekrarlayan dermatofitoz tanısı kondu. En sık tutulan bölge gövde olarak tespit edildi. Klinik olarak en sık teşhis edilen durum tinea korporis idi (%92). Hastaların yarısından fazlası (%53,5) daha önce topikal steroid içeren kremler kullandığını bildirdi. En sık rastlanan mantar türü Trichophyton mentagrophytes’ti.
Sonuç: Geniş bir pediatrik popülasyon, süregelen yüzeysel dermatofitoz sorunundan etkilenmektedir. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar, Hintli araştırmacılar tarafından dermatofitozdan etkilenen yetişkin hastalar üzerinde yapılan çalışmalarla desteklenebilir. Pediatrik yaş grubunda giderek artan bu endişeyi gidermek için moleküler çalışmaların da eklendiği çok merkezli işbirliğine ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: pediatri, tinea, mantar, epidemiyoloji, mikrobiyoloji, salgın

Clinico-mycological assessment of pediatric dermatophytosis: experience of an eastern Indian tertiary hospital

Arya Bose1, Abheek Sil2, Loknath Ghoshal3
1Institute of Child Health, Department of Dermatology, Institute of Child Health, Kolkata, India
2PKG Medical College and Hospital, Department of Dermatology, West Bengal, India
3Malda Medical College, Department of Dermatology, West Bengal, India

Background and Design: The ongoing rampage of dermatophytic infection continues to challenge dermatologists with its varied presentations, sparing no age group. Thus, this study was undertaken to assess the clinical, demographic, and microbiological aspects of childhood tinea infection.
Materials and Methods: A descriptive, cross-sectional study was conducted in 200 consecutive pediatric patients (under 14 years of age) diagnosed with dermatophytosis between January 2019 and March 2020. All patients underwent detailed history, thorough clinical examination, microbiological confirmation with potassium hydroxide mount and fungal culture.
Results: The majority of the study population (44.5%) belonged to the 3 ≤9 years age group with a mean age of 6.1 ± 3.3 years, with an overall male predominance. More than one-third of the patients (39%) belonged to the ‘low’ socioeconomic stratum and lived in rural areas. Similar affliction among family members was recorded in 83.5%. Chronic and recurrent dermatophytosis was diagnosed in 9% of patients. The most common site involved was the trunk. Clinically, the most commonly diagnosed condition was tinea corporis (92%). More than half of the patients (53.5%) reported usage of prior topical steroid-laced creams. The most common fungus was Trichophyton mentagrophytes.
Conclusion: A substantial pediatric population is afflicted by the ongoing scourge of superficial dermatophytosis. Results from our study corroborate with the studies done by Indian investigators on adult patients suffering from dermatophytosis. Multicentric collaboration with added molecular studies assessment is needed to address this growing concern in the pediatric age group.

Keywords: tinea, childhood, fungal, epidemiology, microbiology, epidemic

Sorumlu Yazar: Abheek Sil, India
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale