Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: Bu çalışmada %5’lik stronsiyum (Sr) klorür hekzahidratın radyoterapiye (RT) bağlı gelişen deri toksisitesini önleyici ve/veya tedavi edici etkisinin olup olmadığının araştırılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Dört buçuk-beş aylık, 200-210 gram ağırlığında 64 adet, dişi Wistar albino sıçan kullanıldı ve sıçanlar her bir grupta 8 sıçan olacak şekilde rastgele 8 gruba ayrıldı.
Bulgular: Radyo Terapi Onkoloji Grubu Akut Radyasyon Morbidite Puanlama Kriterleri (RTOG) ve histopatolojik bulgulara göre karşılaştırma yapıldığında kontrol grubu ile diğer gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). Fakat RT grubu ile diğer tedavi grupları arasında istatistiksel olarak fark yoktu (p>0,05). Ayrıca tedavi grupları arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Gruplar transforme-edici büyüme faktörü-β’nın immünohistokimyasal değerlendirmesine göre karşılaştırıldığında istatistiki sonuçlar: Grup 1 ve 4 (p=0,015), grup 1 ve 5 (p=0,014), grup 1 ve 6 (p=0,035), grup 1 ve 8 (p=0,046), grup 2 ve 6 (p=0,047), grup 4 ve 6 (p=0,031) şeklindeydi. Gruplar tümör nekroz faktörü-α’nın immünohistokimyasal değerlendirmesine göre karşılaştırıldığında istatistiki sonuçlar: Grup 1 ve 2 (p=0,024), grup 1 ve 8 (p=0,045) şeklindeydi.
Sonuç: Topikal olarak kullanılan %5 konsantrasyondaki Sr RT’nin deri üzerinde yan etkilerini önlemek için yeterli değildir. Bu sonuç RTOG puanlama, histopatolojik bulgular ve immünolojik belirteçlerle desteklenmiştir.
Background and Design: This study aimed to investigate whether 5% strontium (Sr) chloride hexahydrate has preventive or therapeutic effects on the radiotherapy (RT)-induced adverse skin effects.
Materials and Methods: Sixty-four female Wistar albino rats weighing 200-210 g, aged 4.5-5 months were divided into eight groups. Results: There were significant differences between control group and the other groups according to the Radiation Therapy Oncology Group Acute Radiation Morbidity Scoring Criteria (RTOG) and histopathological findings (p<0.050). However, there were no significant differences between RT group and treatment groups (p>0.05). In addition, there were no significant differences among treatment groups (p>0.05). Statistical results were as follows according to the immunohistochemical evaluation of transforming growth factor-β: group 1 and 4 (p=0.015), group 1 and 5 (p=0.014), group 1 and 6 (p=0.035), group 1 and 8 (p=0.046), group 2 and 6 (p=0.047), group 4 and 6 (p=0.031); and according to the immunohistochemical evaluation of tumor necrosis factor-α: group 1 and 2 (p=0.024), group 1 and 8 (p=0.045).
Conclusion: Topical treatment with Sr at a concentration of 5% is insufficient to prevent the side effects of RT involving the skin, as assessed by the RTOG scoring, histopathological findings, and immunological markers.