Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Amaç: Psoriasis, psikolojik, sosyal ve fiziksel sorunlara yol açabilen ve yaşam kalitesini etkileyebilen kronik bir deri hastalığıdır. Bu çalışmada psoriasisli hastalarda yaşam kalitesini ölçmek için ülkemiz koşullarına uygun bir yaşam kalite ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Yirmi beş psoriasisli hasta, 25 hasta yakını ve 25 hekime psoriasisin günlük yaşamda neden olduğu problemler soruldu ve en sık belirtilenler bir ölçekte toplandı. Hazırlanan ölçeğin güvenirlilik ve geçerliliği 156 psoriasisli hastada araştırıldı. Bulgular: Güvenilirlik için iç tutarlılık ölçümünde Cronbach alfa katsayısı 0,8691, madde- toplam puan korelasyonu 0,38-0,60 arasında bulundu. Test-yeniden test güvenirliğinde yüksek düzeyde korelasyon saptandı (r=0.98, p<0.001). Geçerlilik için yapı geçerliğinde Ana Bileşenler Faktör Analizi ile yanıtların başlıca 3 grupta kümelendiği gözlendi. Her madde için en yüksek faktör yükleri 0.456-0.681 arasındaydı. Birlikte geçerlilikte ölçek puanı, klinik şiddeti gösteren Psoriasis Alan Şiddet İndeksi (PAŞİ) ve hasta değerlendirmeleri ile korele idi (p<0.001). Sonuç: Geçerlik ve güvenirliği gösterilen 17 soruluk ölçek klinik ve epidemiyolojik çalışmalar için uygun özellikte bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Psoriasisli hastalarda yaşam kalite ölçeği geliştirilmesiBackground and design: Psoriasis is a chronic skin disease which causes psychological, social and physical problems and affecting quality of life. Developing a quality of life instrument for patients with psoriasis which is suitable for our country is aimed in this study. Materials and methods: Twenty five patients with psoriasis, 25 relatives and 25 doctors were questionned about daily life problems caused by psoriasis and the mostly defined problems were collected in an questionnaire.
The reliability and validity of this questionnaire were analysed in a group of 156 patients.
Results: For reliability, Chronbach’s α coefficient was 0.87, and item-total correlations were between 0,37-0,60 in internal consistency. There was a high test-retest reliability (r=0.98, p<0.001). For validity, three factors were extracted in the Principal Components Method in construct validity. The maximum factor loadings of each item were between 0.456-0.681. In convergent validity, all patients’ self-ratings and PASI were correlated with the questionnaire score (p<0.001). Conclusion: The questionnaire consisting of 17 items were found to be suitable for both epidemiologic and
clinical trials.