Dergimiz 2012 aralık sayısıyla karekod sistemi uygulamasına başlamıştır.
Makalelerin üzerinde bulunan Karekodu dilediğiniz akıllı cihazınız ile okutarak makaleyi indirebilir veya meslektaşlarınızlada paylaşa bilirsiniz.
Cihazınıza QR codeReader app indirerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Apple app için tıklayınız
Android app için tıklayınız
Stenotrophomonas maltophilia (SM), genellikle hastanede uzun süre yatırılarak geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi verilen hastalarda nozokomial bir enfeksiyon etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu enfeksiyon antibiyotik direncine bağlı olarak yüksek morbidite ve mortalite oranlarıyla, özellikle son yıllarda dikkatleri çekmiştir. Burada sellülit nedeniyle takip ve tedavi edilirken çok odaklı lokalize nekroz ile komplike olan ve bu aşamada SM izole edilen 2 olgu ve başarılı tedavisi bildirilmektedir. Antibiyograma göre ilk hasta tikarsilin klavulanat ve trimetoprim sulfametoksazol ile ikinci hasta ise ampisilin sulbaktam ile tedavi edildi. Şimdiye kadar bilinen risk faktörleri arasında sayılmasa da her iki hastada da bulunan uzun süreli hipotiroidinin, SM enfeksiyonuna katkıda bulunabileceği düşünüldü. Hastane ortamında gelişen nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonlarında SM hatırlanmalı ve ciddi komplikasyonları nedeniyle erken devrede uygun antibiyotik tedavisi planlanmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Stenotrophomonas maltophilia, nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu, nozokomial enfeksiyonStenotrophomonas maltophilia (SM), a nosocomial infectious agent, is encountered usually in hospitalized patients treated with broad spectrum antibiotics for a long period. In recent years, this infection has attracted attention causing high morbidity and mortality rates due to antibiotic resistance. In this report, we present 2 cases of SM infection and their succesful treatment, which were isolated at the stage of multifocal localized necrosis complicating cellulitis. The treatment was given according to culture and antibiogram as ticarcillin-clavulonic acid and trimethoprim-sulphamethoxazole in the first patient and ampicillin-sulbactam in the second one. Long lasting hypothyroidism which were found in both of the cases, was thought to be a contributing feature to SM infection, though it has not been mentioned as a risk factor before. SM has to be brought to mind in nosocomial necrotizing soft tissue infections and appropriate antibiotic treatment has to be planned at the early phase of the disease because of the serious complications.
Keywords: Stenotrophomonas maltophilia, necrotizing soft tissue infection, nosocomial infection